Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Niektoré deti sú na starostlivosť už pristaré. Ministerstvo práce má riešenie
Zdielať na

Niektoré deti sú na starostlivosť už pristaré. Ministerstvo práce má riešenie

BRATISLAVA / Predstavte si, že máte doma zdravé 11-ročné dieťa a škola vyhlási chrípkové prázdniny. Požiadate o OČRku, pretože ho nechcete nechať celé dni samé doma. Na tú však už podľa úradov nemáte nárok. Tento školák je na starostlivosť rodiča už jednoducho pristarý.

Vyhlásenie chrípkových prázdnin znamená pre školákov radosť a úľavu. Pre rodičov to ale znamená návštevu detského lekára, a to napriek tomu, že sú dieťa i rodič zdraví. Aj mimo chrípkových prázdnin lekári denne rodičom vypisujú potvrdenia pre zdravých školákov. V čakárni u pediatra je tak často viac dospelých ako detí.

"Saunovanie v škôlke, plavecký výcvik v škôlke, rôzne iné aktivity, ktoré si školy pre svojich žiakov vymyslia, tak chcú byť vždy krytý lekárom, akoby rodič nebol kompetentný," vysvetľuje pediatrička Katarína Šimovičová. 

Rodič môže počas chrípkových prázdnin s dieťaťom ostať doma, ale iba do jeho desiatich rokov. Potom na OČR stráca nárok. Ministerstvo práce ponúka dve možnosti ako vzniknutý problém s malým dieťaťom samým doma riešiť. Prvou možnosťou je požiadať zamestnávateľa o pracovné voľno s náhradou mzdy alebo bez náhrady - zamestnávateľ mu ho poskytne. Druhou možnosťou je, že zamestnávateľ poskytne zamestnancovi pracovné voľno, ktoré si zamestnanec neskôr odpracuje. 

Rovnako psychologička pripúšťa, že vek medzi 10 a 15 rokom je veľmi kritické obdobie dospievania. "Dieťa nemá vyvinutú rozhodovaciu schopnosť, nemá zodpovednosť, možno skôr aj z hľadiska bezpečnosti," uvádza psychologička Monika Longauerová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy