Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Na Slovensku sa v domácnostich s nízkym príjmom tiesni priveľa ľudí
Zdielať na

Na Slovensku sa v domácnostich s nízkym príjmom tiesni priveľa ľudí

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Približne tretina domácností s nízkym príjmom je na Slovensku podľa štatistík Eurostatu preľudnená a nespĺňa štandard. Podobné je to aj v ďalších príjmových kategóriách. Kým na Slovensku na jedného človeka pripadá 1,3 izby, v Belgicku je to až 2,5 miestnosti na osobu a ešte o niečo viac je to na Malte.

Podľa definície Eurostatu je tzv. spálňový štandard splnený vtedy, ak každý dospelý pár, ako aj dospelá osoba nad 18 rokov, má k dispozícii samostatnú izbu. Na základe tohto kritéria sa o jednu izbu môžu deliť maximálne dve deti do 12 rokov. Staršie ako 12 rokov, ak sú opačného pohlavia, by už mali mať samostatné izby. “Realita je však taká, že len dve z piatich detí na Slovensku majú vlastnú detskú izbu. Tretina detí starších ako 12 rokov má spoločnú izbu so súrodencom, bez ohľadu na pohlavie,“ uviedla Lýdia Žáčková hovorkyňa Poštovej banky.

Od ostatných krajín sa Slovensko líši aj tým, že Slováci neradi bývajú sami. Kým v Nórsku, vo Švédsku alebo aj v Dánsku žije osamote vo vlastnom alebo v prenajatom byte až 30 percent ľudí vo veku od 18 do 29 rokov, na Slovensku sú to iba 3 percentá v tejto vekovej kategórii. Mladí Slováci zostávajú u rodičov podľa Žáčkovej dovtedy, kým si nenájdu partnera, s ktorým sa osamostatnia, pričom vtedy už vo väčšine prípadov pristupujú ku kúpe vlastného bývania.

Pozrite si archívnu reportáž o stúpajúcich cenách nehnuteľností.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy