Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Školy budú preplácať deťom cestovné. Treba splniť jednu podmienku
Zdielať na

Školy budú preplácať deťom cestovné. Treba splniť jednu podmienku

TOMÁŠIKOVO / Deťom z obcí, kde nie je žiadna škola, na každodenné dochádzanie prispieva štát. V obci Tomášikovo síce školu majú, ale učia tam len v maďarčine. Slovensky hovoriace deti z tejto dediny na štátny cestovný príspevok nemali nárok. Ministerstvo školstva urobilo výnimku a zohľadňuje už aj vyučovací jazyk.

Deti z obce Tomášikovo musia za vyučovaním v slovenskom jazyku denne dochádzať do susednej obce 10 kilometrov tam a 10 kilometrov späť. V Tomáśikove je iba jedna škola, kde sa vyučuje po maďarsky a keďže Júliine deti maďarčinu neovládajú, nemala na výber a prihlásila ich do slovenskej školy aj za cenu každodenného dochádzania.

"Ráno vstanú, naraňajkujú sa autobus odchádza 7:25," hovorí Júlia. Cestovné na jedného školáka je 66 centov každý deň, Júlia má deti tri. Mesačne tak na cestovanie zaplatila približne 40 eur. Ministerstvo školstva má v rozpočte peniaze na preplácanie cestovných nákladov avšak iba pre deti, ktoré nemajú v mieste bydliska žiadnu školu. Ak sa teda Júliine deti rozhodli nenavštevovať jedinú maďarskú školu v obci, cestovanie do slovenskej školy si museli hradiť sami. "Preplácali sme iba žiakom, ktorí nemali v obci žiadnu školu," povedal hovorca ministerstva školstva Matúš Stračiak.

"Povedali, že nebudú preplácať, lebo v našej obci je plne organizovaná škola v maďarskom jazyku, neviem prečo by som ich dávala do inej školy, je pre mňa úplne prirodzené, že budú chodiť do školy v slovenskom jazyku," myslí si Júlia. Na Slovensku je v rovnakej situácii približne 4 500 detí.

Sedem rokov platila Júlia synovi cestovné, teraz keď je ôsmak, prichádza zmena. "Rozhodli sme sa prideľovať finančné prostriedky na dopravu žiaka do školy z obce, kde nie je zriadená škola s príslušným jazykom," dodáva Stračiak.

Od septembra začne škola preplácať cestovné bez rozdielu všetkým deťom, ktoré do nej dochádzajú. Táto zmena sa dotkne aj približne 5 900 detí, ktoré navštevujú školu v jazykoch národnostných menšín.

Súvisiace články