Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bežný život je pre hendikepovaných ľudí každodenným bojom. Nová smernica to má zmeniť
Zdielať na

Bežný život je pre hendikepovaných ľudí každodenným bojom. Nová smernica to má zmeniť

BRATISLAVA / Pohyb zdravotne hendikepovaných ľudí po verejných miestach je každodenný boj. Mohlo sa to už zmeniť. Zabezpečí to smernica, ktorú schválil Európsky parlament. Pomohla by približne 80 miliónom ľudí v Európe.

Vyberanie peňazí z bankomatu, zaplatenie lístka do MHD, prístup do bankových inštitúcií, orientácia v doprave, to sú situácie, ktorým čelia napríklad nevidiaci a nepočujúci aj každý deň. Mnohokrát však neúspešne.

"Podľa mňa spĺňame 10-15 percent z toho, čo by sme mali spĺňať pre hendikepovaných ľudí z hľadiska bezbariérovosti a dostupnosti akýkoľvek služieb," myslí si predsedníčka asociácie poskytovateľov SS Milada Dobrotková.

Tak napríklad 81-ročná Milka. Život jej zo dňa na deň zmenila vážna autonehoda. Odvtedy je odkázaná na invalidný vozík a sama nemôže ísť nikde. "Nie, lebo tam je chodník, tu je schod. My len po rovnom môžme," opisuje Milka. Na akékoľvek túžby teraz musí bez doprovodu, zabudnúť. Napríklad kaderníčka, je problém. "Tých kaderníkov bezbariérových je ako šafránu. Nedá sa," pokračuje Milka.

Podobne nástrahám čelia aj nevidiaci. Problém majú napríklad pri platené lístka na MHD. "Neviem, čo stlačiť. Gombíky vidím, netuším, ktorý je načo," vysvetľuje nevidiaca Dušana. "Život je taký, že človek nechce byť stále na niekom závislý, stále na niekoho čakať," povedal ÚNSS Branislav Mamojka .

Návrh Európskeho aktu o prístupnosti, by tento stav mohol zlepšiť. Stanovuje totiž požiadavky na zlepšenie dostupnosti viacerých zariadení a služieb. Tie by mali vyhovovať najmä ľuďom so zdravotným postihnutím.

Rozsah tejto smernice je pritom veľký. Aj u nás spadá pod viacero rezortov. Dotkne sa to aj nových a rekonštruovaných stavieb. Všetky budú musieť byť už v projekte bezbariérové.

"Je to veľmi prierezový dokument, kedže sa to má týkať bezbariérovosti nástupíšť v doprave, nemocníc, akýchkoľvek inštitúcií," informuje hovorca ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Michal Stuška. Z toho vyplýva, že si tieto zmeny vyžiadajú aj veľkú investíciu. Formy ich riešenia ale členským štátom komisia nevnucuje. Slovensko sa aktívne zúčastňuje na rokovaniach pracovnej skupiny Rady EÚ v tejto veci.

"Predpokladáme, že Slovensko ju podporí a budeme na základe tohto aj ratifikovať príslušné dokumenty na národnej úrovni," dodáva Stuška. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy