Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Labradorka Frida zachránila 12 životov. Pre ľudí je hrdinkou
Zdielať na

Labradorka Frida zachránila 12 životov. Pre ľudí je hrdinkou

Archívne video

MEXIKO CITY / Slová chvály nešetril mexický prezident Enrique Peña Nieto na adresu fenky labradorského retrivera Fridy. Tá sa stala hitom sociálnych sietí vďaka svojmu nasadeniu po boku záchranárov, ktorým pomáha hľadať ľudí zasypaných pri nedávnom zemetrasení. Pod troskami vystopovala desiatky ľudí, z toho dvanástim zachránila život.

Ničivé zemetrasenie so silou 7,1 zasiahlo Mexiko v utorok. Počet obetí podľa úradov je najmenej 300. Záchranné práce ale stále pokračujú. Podľa ministra vnútra Miguela Osoria Chonga ešte v piatok záchranári vyslobodili z trosiek živých ľudí. 

Práve pre hľadanie preživších zasypaných sutinami využívajú Mexičania mnoho psov. Slávu si vďaka svojej výkonnosti v tomto ohľade získala najmä labradorka Frida. Patrí mexickému námorníctvu, ktoré pri prírodných katastrofách tradične zastáva dôležitú úlohu. Fenka prvýkrát na seba strhla pozornosť keď pred dvoma týždňami zasiahlo zemetrasenie štát Oaxaca. V ochranných okuliaroch, zelenom postroji a párom topánok na packách sa sedemročnej fenke podarilo vystopovať pod troskami telo policajta a niekoľkých ďalších obetí, píše denník The Guardian

Po ďalšom silnom zemetrasení v hlavnom meste bola spolu s ďalšími psami nasadená na hľadanie preživších, ktorí uviazli pod nánosmi trosiek. Potom si Fridu všimol aj prezident Enrique Peña Nieto a jej prínos ocenil na Twitteri. "Toto je Frida. Patrí k SEMAR (námorníctvo) a pomohla zachrániť viac než päťdesiat životov. (aj živých aj mŕtvych) v rôznych katastrofách na národnej a aj medzinárodnej úrovni."

https://twitter.com/Stands/status/911042457328078848

https://twitter.com/PresidenciaMX/status/910945863681355776

Súvisiace články

Najčítanejšie správy