Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Zachrániť život na horách môžu aj turisti. Veľakrát to závisí iba na nich
Zdielať na

Zachrániť život na horách môžu aj turisti. Veľakrát to závisí iba na nich

VYSOKÉ TATRY / Na niekoľkých vysokohorských chatách i miestach v horách pribudli externé defibrilátory. Horskí záchranári povzbudzujú turistov, aby sa ich v prípade potreby nebáli použiť. No ak nie sú nablízku, je dôležité nemať strach a človeku s ťažkosťami pomôcť. Pozite si ďalšiu čať z pravidelnej rubriky KRIMI - Na hory.

V poslednom čase okrem úrazov sa pri turistike zvýšil počet zlyhaní srdca. Keďže veľakrát ide o zlé dostupné miesta, záchranárom trvá dlhšie dostať sa k pacientovi. "Jediným dobrým riešením je vybaviť dostupné miesta automatickými defibrilátormi tak, aby aj široká laická verejnosť dokázala poskytnúť prvú pomoc," hovorí riaditeľ horskej záchrannej služby Jozef Janiga.

Týmto prístrojom sú už vybavené všetky vysokohorské chaty v Tatrách, ale aj iných pohoriach. Za posledné roky už záchranári zaznamenali niekoľko prípadov, kedy turisti použili prístroj a zachránili tak život. Manipulácia s ním je jednoduchá, stačí počúvať pokyny. 

Či niekto takúto pomoc potrebuje najlepšie zistíte tak, že sa nakloníte nad osobu a skontrolujete či dýcha. "Ak nedýcha, treba mu zakloniť hlavu. Pokiaľ sa ten človek nerozdýcha, je tam predpoklad, že došlo k zástave obehu a treba začať okamžite resuscitovať," radí horský záchranár Ján Kušnirák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy