Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vegetariáni, pozor! Rastlina vie, keď ju konzumujú a nepáči sa jej to
Zdielať na

Vegetariáni, pozor! Rastlina vie, keď ju konzumujú a nepáči sa jej to

COLUMBIA / Vedci z Univerzity v Missouri zistili, že rastliny vedia, keď ich konzumujú. A nie je im to zrejme príjemné. Keď totiž vycítia hrozbu, spustia obranný mechanizmus.

To, že rastliny majú emócie, dokázali vedci už začiatkom 70. rokov. Preferovali klasickú hudbu a dokázali reagovať aj na ľudské nálady. Vedci z Univerzity v Missouri teraz zistili, že rastliny cítia aj to, keď ich niekto konzumuje, píše portál Business Insider. Testovanou rastlinou bola Arábkovka Thalova, ktorá je z čeľade kapustovité. V roku 2000 sa stala prvou rastlinou so známym genómom. Je blízka brokolici či kelu.

Podľa zistení vedcov, rastliny na základe vibrácií, ktoré vydáva húsenica pri konzumácii listov, spustia obranný mechanizmus. Cez listy vypúšťa zľahka toxický olej, ktorý ma predátorov odohnať. Keď rastlina zacíti alebo začuje vibrácie húseníc, tvorba oleja sa zvýši. Pri iných vibráciách, ako napríklad poryvy vetra, rastliny obranný mechanizmus nespustia. "Naša práca je len prvým príkladom toho, ako rastliny reagujú na prirodzene vytvárané vibrácie. Zistili sme, že vibrácia spôsobená konzumovaním, zmení metabolizmus v bunkách rastliny, vytvorí viac obranných chemikálií, ktoré odpudzujú útočiace húsenice," povedala Heidi Appel, vedkyňa z Univerzity v Missouri.

Pozrite si archívnu reportáž o odporúčaní konzumácie mäsa pediatrami.

Súvisiace články