Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Úrady na Floride evakuujú pre hurikán státisíce ľudí. V ohrození sú aj Slováci
Zdielať na

Úrady na Floride evakuujú pre hurikán státisíce ľudí. V ohrození sú aj Slováci

MIAMI / Americký štát Florida sa v piatok chystá uzavrieť všetky školy a univerzity pre očakávaný úder hurikánu Irma, ktorý má poloostrov zasiahnuť počas víkendu. Guvernér Rick Scott nariadil evakuáciu celkom pre pol milióna ľudí z pobrežných oblastí. Mnoho z nich čaká v dlhých radoch pri čerpacích staniciach, ktoré majú nedostatok pohonných hmôt.

V najbližších hodinách IRMA udrie na Floride, kde uviazli aj viacerí Slováci. Zatiaľ čo počas štvrtka modely predpovedí počítali s tým, že hurikán prejde blízko pobrežia Floridy, v posledných hodinách začínajú meteorológovia odhadovať, že jeho stred zasiahne priamo Miami a okolie.

Guvernér Rick Scott k doposiaľ vyhláseným oblastiam evakuácie pridal lokalitu južne od jazera Okeechobee, ktorá zahŕňa okrem iného aj okres Palm Beach. 

"Včera sme stihli otvorené potraviny a bufet rýchleho občerstvenia. Ráno som išiel do obchodu, ten už je zavretý. Už nie je nič možné kúpiť na jedenie. Nemáte absolútne žiadnu šancu zohnať taxík alebo požičať si auto, to je beznádejné," povedal v piatok pre televíziu JOJ Slovák Roman, ktorý je momentálne v Miami na dovolenke. 

Nariadil tiež uzavretie všetkých základných, stredných aj vysokých škôl od piatka do pondelka. Niektoré ich budovy môžu podľa úradov slúžiť ako núdzové ubytovne pre ľudí, ktorí prídu pre prírodný živel o prístrešie. 

Hurikán Irma v piatok zoslabol na kategóriu štyri. Oznámilo to americké Národné stredisko pre hurikány (NHC, ktoré živel aj naďalej označuje za mimoriadne nebezpečný. Hurikán prešiel východným Karibikom, kde zabil najmenej 14 ľudí a napáchal obrovské škody. Momentálne sa nachádza severne od Haiti a mieri smerom na Kubu a Bahamy. Na Floridu by mal doraziť s mierne slabšou rýchlosťou vetra, ale stále ako hurikán s jednou z dvoch najsilnejších kategórií. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy