Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mexiko zasiahlo silné zemetrasenie, o život prišlo najmenej 90 ľudí
Zdielať na

Mexiko zasiahlo silné zemetrasenie, o život prišlo najmenej 90 ľudí

MEXIKO / Zemetrasenie, ktoré zasiahlo južné pobrežie Mexika, si vyžiadalo už najmenej 90 obetí.

Prezident Enrique Peňa Nieto uviedol, že išlo o najsilnejšie zemetrasenie v krajine za posledné storočie. Epicentrum otrasov s magnitúdou 8,2 sa nachádzalo 87 kilometrov juhozápadne od mesta Pijijiapan v Tichom oceáne. Ťažké škody hlásia zo štátov Oaxaca a Chiapas. Varovanie pred vlnami cunami úrady medzičasom už odvolali. Zemetrasenie udrelo vo štvrtok o 23:50 miestneho času (v piatok 06:50 SELČ) a rozochvelo aj budovy v hlavnom meste Mexiko vzdialenom stovky kilometrov.

"Nikdy som nezažil také veľké pohyby zeme. Najskôr som sa smial, ale keď zhasli svetlá, nevedel som, čo mám robiť. Skoro som spadol," citovala agentúra Reuters architekta Luise Carlosa Briceno, ktorý bol v čase katastrofy v hlavnom meste.

Pre Mexiko, Guatemalu, Salvádor, Kostariku, Nikaraguu, Panamu a Honduras vydali výstrahu pred možnou vlnou cunami.

Zemetrasenie o sile ôsmich stupňov hodnotia ako veľmi veľké, ktoré môže napáchať vážne škody aj vo vzdialenosti niekoľkých stoviek kilometrov. Mexický úrad civilnej ochrany oznámil, že ide o najsilnejšie zemetrasenie v Mexiku od roku 1985.

Mexiko sa nachádza v tektonicky nepokojnej oblasti, kde sú otrasy relatívne časté, intenzitu okolo ôsmich stupňov dosahujú len výnimočne. V roku 1985 krajinu postihlo zemetrasenie o sile 8,1 stupňa, ktoré si len v hlavnom meste vyžiadalo cez 6 000 obetí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy