Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Slovenský vojnový fotograf: Do utečeneckého tábora nás pustili len na hodinu, aby na nás nezavolali teroristov
Zdielať na

Slovenský vojnový fotograf: Do utečeneckého tábora nás pustili len na hodinu, aby na nás nezavolali teroristov

BRATISLAVA / Mal pred sebou skvelú bruselskú kariéru IT špecialistu, ale napokon si zvolil úplne inú cestu. Dnes patrí k najuznávanejším fotografom a dokumentaristom. Jeho práce uverejnili dokonca v legendárnom časopise National Geographic. Ján Husár hovoril o svojich zážitkoch z Kene a Somálska.

Somálsko je krajina, kde už desiatky rokov panuje občianska vojna. Je rozdelené na štyri časti, každú z nich spravuje vlastná armáda. Napriek tomu je asi 90 percent krajiny pod paľbou teroristických útokov. Tie sú tam na dennej báze. Pre slovenského fotografa tam preto bolo náročné pohybovať sa. Ak práve nefotil, tváril sa, že je iba turista. Situácia je tam taká vážna, že bez ozbrojeného doprovodu ma ulicu nesmel. "Všetci ľudia, ktorí nie sú Somálci, žijú v uzavretých spoločnostiach, ktoré stráži africká únia. Tá tam má mierové misie a tí ľudia nikdy nevychádzajú von do mesta."  

Dôvodom je práve hrozba teroristických útokov. Sám potvrdil, že je to jedno z najnebezpečnejších miest, na ktorých kedy bol. "Boli sme v jednom utečeneckom tábore, kde nás pustili maximálne na hodinu, aby niekto nezavolal teroristom, že sme tam."

Na svojej ceste zamieril aj do Kene, kde za normálnych okolností je väčšie bezpečie, dokonca aj cestovné kancelárie tam robia výlety. V období volieb to ale celkom neplatí. Pred desiatimi rokmi skončili prezidentské voľby masakrom. Nepokoje vládli aj tentokrát. "Polícia púšťala von informácie, že nestrieľajú po ľuďoch. Ale v skutočnosti strieľali na nich ostrými nábojmi, čo bol aj problém, keď som sa dostal na stranu protestujúcich,spomína na situáciu, kedy mu nebolo všetko jedno, Husár.   

Súvisiace články