Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Obec, kde sa kone parádia viac, ako ženy
Zdielať na

Obec, kde sa kone parádia viac, ako ženy

ŽDIAR / V podtatranskej dedinke Ždiar by ste v nedeľu nestretli jediného domáceho obyvateľa, ktorý by nebol oblečený v kroji. Muži sa tam pýšili parádnymi koňmi. Ešte aj tie boli vystrojené v goralskom štýle.

Pred ždiarskym kostolom bola cez víkend zápcha. Ešte aj kone sa naťahovali medzi sebou o to, ktorý z nich bude v sprievode medzi prvými. Je to veľká česť. Už desaťročia je goralský sprievod dedinou pýchou Ždiaru. Vtedy idú manželky bokom, parádi sa niekto úplne iný. "Pýtam sa, že kto sa dlhšie pripravoval a on povie, že jednoznačne kôň, že trvalo to asi hodinu," hovorí goral Edo Spirčák.

Goralov charakterizuje pracovitosť, aj tu v Ždiari je plno chlapov zamestnaných v lese, možno aj preto majú ku koňom taký vrúcny vzťah. "My ich máme aj na prácu, ale aj na taký voľný čas, je to proste náš životný štyl," hovorí goral Karol Michalák. Stovky turistov dnes prišli do Ždiaru iba preto , aby mohlo toto vidieť na vlastné oči. Goralov z troch strán Tatier. Ždiarčanom môže celý svet závidieť ešte niečo, nádherné prostredie, v ktorom žijú. Stačí, ak vyleziete na ich vrch, ktorí si obľúbili, na Ždiarsku Vidlu.

Súvisiace články