Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Moc v rukách poškodzuje mozog
Zdielať na

Moc v rukách poškodzuje mozog

BRATISLAVA / Vedci prišli so zaujímavým zistením, podľa ktorého môže moc zanechať následky na mozgu. Ide teda najmä o ľudí v pozícii politika, šéfa firmy, úradníkov, zdravotníkov, ale aj učiteľov či rodičov. Podľa odborníkov, moc vyvoláva presvedčenie, že o druhých môžeme rozhodovať bez ich súhlasu.

Už len bežná ľudská skúsenosť hovorí, že sa ľuďom pri nadbytku moci začne kriviť charakter. Zažil to už asi každý. "Verím tomu, pýcha je silnejšia ako svedomie," myslí si jedna z opýtaných.  

Okrem každodennej praxe to teraz potvrdili aj americkí a japonskí vedci. "Keď má niekto moc, nepotrebuje druhých ľudí. Nepotrebuje počúvať, čiže stráca empatiu," hovorí psychológ Miron Zelina. Bez empatie sa človek upriami sám na seba a mení sa na egocentrika. Má tendenciu myslieť si, že vie čo druhí potrebujú a na ich názor sa už ani nepýta. "To sa potom odráža aj v tých mozgových procesoch," dodáva Zelina.  

O strate empatie hovoria japonské výskumy, americké však idú ešte ďalej a tvrdia, že človeku, ktorý je pri moci dlhšie obdobie, to môže natrvalo poškodiť mozog. "Vedci dospeli k tomu, že moc poškodzuje mozog človeka, jeho nervovú činnosť. V mozgu to potom preskakuje z emocionálnej časti do predných lalokov, čo sú frontálne laloky rozhodovania." Moc nečíha len an vysokopostavených politikov či majiteľov firiem. Týka sa aj rodičov. Dá sa ale tomu čeliť. Stačí mať správnu mieru sebavnímania a pochopenia druhých. 

Súvisiace články