Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Telo muža zamorili po konzumácii mäsa parazity
Zdielať na

Telo muža zamorili po konzumácii mäsa parazity

GUANGZHOU / Do nemocnice vo východočínskej provincii Guangdong prijali muža, ktorý sa sťažoval na žalúdočné bolesti a svrbiacu kožu. Po zröntgenovaní ostali lekári šokovaní. Telo 74-ročného muža bolo komplet zamorené červami, konkrétne pásomnicou. Nakazil sa po konzumácii surového bravčového mäsa.

Parazity sa môžu nachádzať v akomkoľvek surovom mäse, ktoré neprešlo žiadnou tepelnou úpravou, prípadne hĺbkovým zmrazením. Primárne ide o bravčové mäso. V prípade rýb ide zväčša o Diphyllobothrium latum, teda rybie pásomnice. Jej nákaza sa u človeka rozvinie po konzumácii vajíčok nakladených v mäse. Tie nezahubí ani marinovanie a dokonca v niektorých prípadoch ani údenie.

konzumované vajíčka sa pôsobením tráviacich enzýmov uvoľnia larvy, ktoré preniknú cez stenu čriev a krvou sa roznesú do celého tela. V mieste, kde sa uchytia, sa premenia na cysticerkus. Ten dozreje počas 2 - 3 mesiacov a žije niekoľko rokov. Bráni pritom rôznymi spôsobmi imunitnej reakcii tela, takže nositeľ nemusí o nákaze dlho vôbec tušiť, čo bol aj spomínaný prípad zverejnený na stránke na portáli hk.on.cc.

Doteraz sa pásomnica šírila najmä v menej rozvinutých oblastiach pre nevyhovujúcu hygienu, no s celosvetovým nástupom popularity suši sa už objavujú prípady bez rozdielu lokality. Konzumácia jedla kontaminovaného vajíčkami pásomnice môže viesť k cysticerkóze, keď sa dospelé pásomnice dostanú do krvného obehu. Po usídlení v mozgu ide o život ohrozujúci stav. Usídľujú sa aj v očiach, svaloch a v podkoží.

Na liečbu sa využívajú antihelminitká, čo sú lieky proti parazitom, kortikosteroidy a antiepileptické lieky. Niekedy sa cysticerkusy odstraňujú chirurgicky.

Ďalšou hrozbou spojenou s konzumáciou surového mäsa je parazit svalovec špirálovitý. Ten spôsobuje vážne ochorenie, ktoré môže byť aj smrteľné. Počet prípadov nakazených ľudí rastie v krajinách, kde je v obľube konzumácia suši.

Súvisiace články