Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Od Antarktídy sa odlomila obrovská kryha. Je štyrikrát väčšia ako Londýn
Zdielať na

Od Antarktídy sa odlomila obrovská kryha. Je štyrikrát väčšia ako Londýn

ANTARKTÍDA / Od ľadovca na západe Antarktídy sa odlomia kryha, ktorej rozloha sa pohybuje na úrovni okolo 5 800 kilometrov štvorcových, čo znamená, že odlomená kryha je približne štyrikrát väčšia ako Londýn či sedemkrát väčšia ako Berlín.

Podľa britských vedcov to potvrdili najnovšie družicové snímky. Ide o jednu z najväčších ľadových más, aká sa kedy od južného svetadielu odtrhla. Kryha váži približne bilión ton. 

Odlomila sa medzi pondelkom a stredou a vedci predpovedali, že sa tak stane. V ľade sa totiž vytvorila 80 kilometrov dlhá prasklina. V januári ju držalo na mieste už len 20 kilometrov ľadu.

Prasklina sa vytvorila na šelfovom ľadovci, ktorý vedci označili ako Larsen C. Je hrubý asi 350 metrov a vyskytuje sa na západnom okraji Antarktídy. 

Novovzniknutý ľadovec má zhruba polovičnú veľkosť oproti kryhe, ktorá sa odtrhla od šelfového ľadovca Ross v roku 2000, ale aj tak patrí k zhruba desiatim najväčším, aké boli kedy zaznamenané. 

Rozpadanie ľadovca Larsen C označujú vedci nie za klimatickú, ale za geografickú udalosť. Aj keď pripúšťajú. že k rozšíreniu pukliny mohlo globálne otepľovanie výrazne prispieť. 

Súvisiace články