Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Traumatizovaným deťom v Iraku bude pomáhať slovenská psychologička
Zdielať na

Traumatizovaným deťom v Iraku bude pomáhať slovenská psychologička

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Organizácia Človek v ohrození vyšle do Iraku slovenskú psychologičku, ktorej úlohou bude pomáhať miestnym deťom prekonať traumy z prítomnosti teroristickej organizácie Islamský štát. Okrem toho v krajine budú stavať nové triedy a spustili doučovanie detí presídlencov.

"Mnohé deti sa utiahli do seba, nie sú motivované zapájať sa do školských aktivít, majú slabšiu dochádzku, psychosomatické príznaky, trpia nespavosťou či antisociálnym správaním sa. Iné sa zase hrajú so zbraňami, na výtvarnej hodine kreslia vlajky či spievajú nacionálne piesne,“ opisuje psychický stav detí humanitárna pracovníčka Človeka v ohrození v Iraku, Michaela Guldanová.

Slovenská psychologička odletí do Iraku na dva týždne. Jej úlohou bude trénovať učiteľov, ako vzdelávať deti v krízovom kontexte. Mnohí z vyučujúcich totiž nemajú skúsenosť s prácou s traumatizovanými deťmi.

Nezisková organizácia v krajine pôsobí od mája a snaží sa pomôcť deťom vrátiť sa k normálnemu životu a predísť tak ich radikalizácii, náborom do ozbrojenej skupiny či detskej práci.

Jednou z ich priorít je opraviť školy a zabezpečiť prostriedky na vzdelávanie detí. "Strechy mnohých miestnych škôl majú dnes obrovské trhliny po granátoch, netečie v nich voda, nefungujú záchody, okná sú po výbuchoch rozbité a okolie školy je pravdepodobne sčasti zamínované. Nie sú dostupné žiadne školské pomôcky a učitelia nedostali plat vyše roka. Školy sú napriek tomu naďalej funkčné,“ opisuje situáciu Guldanová.

Dodáva tiež, že problémom je i kapacita tried. V oblasti Zumar na severe krajiny má učiteľ v triede neraz i 60 detí, ktoré musia sedieť v laviciach po troch. Človek v ohrození preto v tejto oblasti začal stavať nové triedy, ktoré by mali byť hotové do konca leta, aby mohli deti od septembra nastúpiť do škôl.

Počas leta tiež organizácia na arabských aj kurdských školách rozbieha doučovanie pre deti, ktoré pre dlhodobý konflikt v krajine zameškali vyučovanie alebo do školy nechodili vôbec. Na obnovovacie kurzy sa prihlásilo vyše 1 050 chlapcov a dievčat. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy