Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovensko podporí Irak v boji proti Islamskému štátu
Zdielať na

Slovensko podporí Irak v boji proti Islamskému štátu

BRATISLAVA / Slovensko sa na stretnutí NATO v Bruseli zaviazalo podporiť Irak v boji proti Islamskému štátu. Do Iraku tak vyšleme špecialistov, federálnych a miestnych policajtov, ale aj vojenských policajtov.

Slovensko pošle do Iraku vojakov, ktorí majú bojovať na strane spojencov proti Islamskému štátu. Odborník na terorizmus si ale nemyslí, že by sme sa preto mali stať terčom útoku.

Zapojenie našich vojakov v Iraku v boji proti Islamskému štátu predstavuje pre Slovensko prvú nepriamu spoluprácu. K tomuto kroku sme sa zaviazali ešte koncom mája na stretnutí NATO v Bruseli. 

Do Iraku vyšleme špecialistov na školenie, príslušníkov federálnej a miestnej polície, ale aj vojenských policajtov. "Chceme využiť naše spôsobilosti v odmíňovaní a využití systému Božena, ktorý aj iracké ozbrojené sily vlastnia," uviedol Peter Gajdoš, minister obrany.

Prispieť by sme mali aj mobilným výcvikovým tímom. Ten je zameraný na obnovu vojenskej techniky ruského pôvodu. "Celkovo by to malo byť do 47 profesionálnych vojakov a čo sa týka obdobia, malo by to byť zatiaľ na dve rotácie po šiestich mesiacoch," doplnil Gajdoš.

Hrozba pre Slovensko to nie je 

Expert na terorizmus to považuje za významný krok a neobáva sa, že by sa Slovensko stalo terčom Islamského štátu. "To nie je pravá účasť v bojoch, takže ISIS má iné ciele," vysvetľuje Jozef Klavec, expert na terorizmus. 

Vojna proti teroristom z Islamského štátu naberá na obrátkach na juhu Sýrie neďaleko hraníc s Jordánskom a Irakom. Podľa odborníka bude rozhodujúce, kto bude tento priestor kontrolovať. Zároveň však nemožno vylúčiť odvetné akcie zo strany bojovníkov ISIS na západe Európy. Opäť za použitia áut, nožov či napríklad pištolí.

S príchodom letnej sezóny budú ohrozené najmä miesta s vysokou koncentráciou ľudí, napríklad hudobné festivaly či vystúpenia populárnych osobností. Obzvlášť opatrní treba byť na uzavretých miestach ako sú metrá či nákupné centrá, kde môže tlaková vlna pri výbuchu nálože odpálenej na diaľku alebo samovražedným atentátnikom spôsobiť omnoho väčšie škody.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy