Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Islamský štát sa priznal k atentátom v iránskom parlamente a v mauzóleu
Zdielať na

Islamský štát sa priznal k atentátom v iránskom parlamente a v mauzóleu

Ozbrojenci dnes zaútočili na dvoch miestach v Teheráne: v budove parlamentu a v mauzóleu ajatolláha Rúholláha Chomejního na juhu iránskej metropoly. V parlamente podľa pološtátne tlačovej agentúry Tasnim zahynulo najmenej sedem ľudí a štyri osoby držia útočníci ako rukojemníkov; túto informáciu ale oficiálne miesta doteraz nepotvrdila. V asi 20 kilometrov vzdialenom mauzóleu, kde sa podľa iránskej televízie IRIB odpálili dvaja samovražední atentátnici, zahynul člen ostrahy a niekoľko ľudí bolo zranených. Aj na tomto mieste sa strieľalo. K atentátom, ktoré podľa tlačovej agentúry AP nemajú v krajine obdobu, sa prihlásil Islamský štát.

Najprv bola ohlásená streľba z budovy parlamentu. Podľa jedného z poslancov, ktorého citovala agentúra Reuters, vnikli do budovy traja útočníci vyzbrojení pištoľou a dvoma útočnými puškami. Tasnim s odvolaním sa na zdroje nachádzajúce sa na mieste incidentu uviedla, že sedem ľudí zomrelo, bezpečnostné zložky ale zatiaľ podľa agentúry Reuters túto informáciu nepotvrdili. Tasnim tiež píše, že špeciálny tím pre záchranu rukojemníkov jedného z útočníkov zabil.

Objavili sa správy o tom, že jeden z útočníkov sa v parlamente odpálil. Podľa niektorých iránskych tlačových agentúr je ale možné, že išlo o výbuch granátu, ktorý útočníci použili.

Asi o hodinu a pol neskôr zaútočilo niekoľko ozbrojencov v Chomejního mauzóleu. Zabili člena ochranky a zranili niekoľko ľudí. Podľa televízie IRIB sa v mauzóleu odpálili dvaja atentátnici, jedným z nich bola žena. Teheránsky guvernér uviedol, že jedného útočníka strážcovia zabili a "zvyšok teroristické skupiny bol zatknutý".

V Chomejního mauzóleu na okraji metropoly sa nachádza hrob tohto vodcu islamskej revolúcie z roku 1979 a sú tu uložené aj pozostatky jeho syna.

K obom útokom sa prostredníctvom svojej tlačovej agentúry Amaki prihlásil Islamský štát (IS). "Bojovníci Islamského štátu zaútočili na (mauzóleum ajatolláha) Chomejního a iránsky parlament," uviedol IS vo vyhlásení.

Šéf protiteroristického oddelenia iránskeho ministerstva vnútra podľa Reuters oznámil, že úrady zmarili ďalší útok a zatkli tretiu "teroristickú skupinu". Ministerstvo vyzvalo občanov iránskej metropoly, aby sa vyhli prostriedkom hromadnej dopravy.

Siitsky Irán je na strane miestnych vlád zapojený do konfliktov v Sýrii a v Iraku a jeho predstavitelia pravidelne upozorňujú na nebezpečenstvo útokov sunnitských extrémistov na iránske ciele.

Počet obetí sa zvýšil

Pri dvoch dnešných útokoch v Teheráne zahynulo najmenej 12 ľudí, uviedla iránska štátna televízia IRIB s odvolaním na úrady.

Obsadenie iránskeho parlamentu ozbrojenými útočníkmi sa skončilo ich zabitím

Obsadenie budovy iránskeho parlamentu ozbrojenými útočníkmi sa skončilo. Všetci štyria útočníci boli zabití, informovali dnes iránske médiá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy