Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Aljaška: Slovenský horolezec spadol do úzkej trhliny v ľade
Zdielať na

Aljaška: Slovenský horolezec spadol do úzkej trhliny v ľade

Archívna reportáž

ANCHORAGE / Záchranári v Národnom parku Denali vo vnútrozemí amerického štátu Aljaška zachránili v pondelok 5. júna Slováka Martina Takáča (38) z Trnavy, ktorý pri zostupe z vrchu Denali, najvyššieho v Severnej Amerike, skĺzol do trhliny ľadovca Kahlitna. Počas záchrany bol stále pri vedomí, ale utrpel vážne zranenia.

Takáč pri zostupe z Denali spadol do pukliny ľadovca. Kolegovia horolezci síce spustili dolu lano, ale sila pádu pretlačila Takáča aj cez veľmi zúžené miesta trhliny. "Tieto pády do ľadovcových trhlín sú krajne nebezpečné.Tá ľadovcová trhlina sa zužuje väčšinou. Tie ľadové steny nemajú prakticky žiadne trenie a človek sa váhou vlastne zasekne do strašne úzkeho priestoru," povedal Igor Koller, predseda Slovenského horolezeckého spolku James.

Na takýto scenár záchrany nebol Preston vytrénovaný, ale o 15 hodín neskôr rangeri a dobrovoľní horolezci úspešne zvládli celú akciu. Spustili sa do trhliny takej úzkej, že v nej nemohli ani otočiť hlavu, a vysekali do nej dostatočne široký otvor, cez ktorý už slovenského horolezca vytiahli. Pomáhali si tiež pneumatickým sekáčom, ktorý dopravil pilot na vrtuľníku. Od príchodu záchranárov na miesto trvala akcia aj s vytiahnutím horolezca tri hodiny.

"Museli sme urobiť veľa manuálnej práce - z 15 centimetrov širokej trhliny vysekať 30-centimetrovú trhlinu," povedal Preston. Táto záchranná akcia podľa jeho slov rozhodne "nebola pre klaustrofobikov".

Takáč patril do väčšej partie horolezcov, ako uviedol Preston, a vrchol hory Denali (vysokej 6190 metrov) dosiahli deň či dva pred nehodou. Takáč zostupoval dolu s ďalším horolezcom, keď vo výške 2 377 metrov skĺzol do pukliny ľadovca.

Záchrana Takáča z trhliny na vrchu Denali bola tento rok už druhá - pokiaľ ide o prípady, keď ľudia neboli priviazaní lanom k ostatným. Do pukliny v nižšom bode hory spadol horolezec aj 26. mája.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy