Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
ZÁZNAM: V Bratislave bol protikorupčný pochod. Ľudia chcú odvolať Kaliňáka
Zdielať na

ZÁZNAM: V Bratislave bol protikorupčný pochod. Ľudia chcú odvolať Kaliňáka

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V Bratislave sa konal druhý študentami organizovaný pochod proti korupcii. Ďalšia demonštrácie sa tentokrát odohrávali aj v Košiciach a podporné stretnutie bolo aj pred slovenským veľvyslanectvom v Prahe.

Na protikorupčný pochod reagoval aj Úrad vlády SR. "Predseda vlády SR Robert Fico vždy rešpektoval verejné zhromaždenia zvolané v súlade so zákonom a slobodné vyjadrovanie názorov. Víta, že mladí ľudia sa zaujímajú o celospoločenské témy. Dôležité je, aby takýto typ podujatí mal slušný priebeh a nebol zneužívaný na politický zápas," informovala Beatrice Szabóová, hovorkyňa predsedu vlády SR.

Pripravujú aj petíciu

Organizátori v čase demonštrácii zbierali vo všetkých krajských mestách podpisy pod petíciu na podporu svojich požiadaviek.

"Robíme to stále apoliticky, žiadni politici nevystúpia," povedal organizátor Dávid Straka. Podľa neho cieľom organizátorov je, aby inštitúcie, ktoré sú zodpovedné za postihovanie korupcie, teda prokuratúra, polícia a súdy pracovali, ako majú.

"Aby nechodili politici do politiky s tým, nabaliť sa, ale aby tam išli spraviť niečo pre tento štát," uviedol. Organizátori protestu zároveň poďakovali polícii za ústretový prístup pri organizácii podujatí.

Žiadajú Kaliňákove odstúpenie

​Všetky tri podujatia začali v pondelok o 17:00. V Bratislave sa účastníci stretli na Námestí slobody, pričom sa presúvali na Námestie SNP, kde odzneli prejavy. 

​Pokiaľ ide o petíciu na podporu požiadaviek študentov, okrem demonštrácii v Bratislave a v Košiciach ju záujemcovia mohli v pondelok v čase od 17:00 do 19:00 podpísať aj na Trojičnom námestí v Trnave, na Námestí mieru v Trenčíne, v Nitre na Svätoplukovom námestí, v Žiline na Mariánskom námestí, v Banskej Bystrici na námestí SNP a v Prešove na Hlavnej ulici.

Medzi požiadavky, ktoré organizátori uvádzajú v petícii, je, aby sa parlament zaoberal vyslovením nedôvery ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. Taktiež požadujú, aby poslanci prijali opatrenie, ktoré umožní v dôsledku nečinnosti odvolať z funkcie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Organizátori by tiež chceli mať možnosť vystúpiť pred poslancami v parlamente.

Jeden protikorupčný pochod sa v Bratislave už tento rok uskutočnil. Tisíce ľudí viedli dvaja stredoškoláci, Dávid Straka a Karolína Farská, protestovali 18. apríla 2017 nielen proti korupcii, ale aj za vyšetrenie viacerých káuz či odstúpenie Roberta Kaliňáka a Tibora Gašpara.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy