Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Bociany vedú poriadne neverný život. Podvádzajú najmä samice
Zdielať na

Bociany vedú poriadne neverný život. Podvádzajú najmä samice

POPRAD / Viacero mimopartnerských vzťahov odhalili bocianie krúžky pod Tatrami. Ukázalo sa, že vták, ktorý je akýmsi symbolom rodiny a hovorí sa o ňom, že nosí deti, vraj nežije až taký rozprávkovo verný život.

Ochranári vždy na konci júna objednajú plošinu a vyberú sa do terénu krúžkovať mladé bociančatá. Neverili by ste, čo všetko také plastové krúžky, ktoré majú na nohách malé bociany o ich živote prezradia. 

Okrem toho, že sa v ich hniezdach nájdu dámske nohavičky, ponožky, fólie a množstvo iného neporiadku, je tu ešte niečo. Pobavilo to aj šéfa národného parku. On bociany donedávna tiež považoval za symbol vernosti. 

"Sa predpokladalo, že bocian je verný po celý život v jednom páre no ukázalo sa, že nie," hovorí riaditeľ správy Pienapu, Vladimír Kĺč. 

A striedajú nielen partnerov, ale aj hniezda. Pod Tatrami napríklad žije zmiešaný pár, on je Slovák a ona zase Poľka.

"Máme tu poľskú samicu, ale tá už tiež prešla kadejaké hniezda," vysvetľuje Kĺč. 

Bocianológ počas krúžkovania nahliadne do stoviek hniezd. Čísla si vždy zapíše a potom už len zbiera informácie a to nielen o vernosti v partnerskom živote. Žiadne pikantnosti prezradiť nechcel a odpovedal len veľmi diplomaticky.

"Povedzme, že zistíme, kam chodí zimovať, či sa po zime vráti do toho istého hniezda," hovorí odborník, Miroslav Fuller. 

Pri krúžkovaní sme doma v hniezdach pri svojich deťoch našli iba samice, ak hovoríme o nevere, ktovie kde sa nachádzala tá mužská časť. Aj keď ochranár upozornil, že to nie samce hľadajú iných partnerov a mužské pokolenie si bránil. 

"No musím povedať, že nevernicami sú bocianice hlavne," dodáva odborník. 

Súvisiace články