Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vzduch v autách je znečistenejší ako vonku. Ohrozuje deti, varujú vedci
Zdielať na

Vzduch v autách je znečistenejší ako vonku. Ohrozuje deti, varujú vedci

Archívne video

BRATISLAVA / Deti sú vo vnútri vozidiel vystavené oveľa horšiemu znečisteniu ovzdušia ako vonku, upozorňujú vedci. Znečistený vzduch podľa nich môže spomaliť rast pľúc a vyvolať respiračné ochorenia. Školáci by tak podľa výskumníkov mali radšej chodiť pešo alebo jazdiť na bicykli.

Podľa fyzikálneho chemika a bývalého vedeckého poradcu britskej vlády sira Davida Kinga je riziko vystavenia toxickému ovzdušiu vo vnútri áut mnohonásobne vyššia. "Deti sediace v zadnej časti vozidiel sú spravidla vystavené nebezpečnému znečisteniu ovzdušia. Môžete riadiť čisté auto, ale vaše deti sedia v krabici, ktorá zbiera toxické plyny zo všetkých vozidiel okolo vás," uviedol King pre denník The GuardianZnečistené ovzdušie môže mať vplyv na predčasné pôrody, tvrdia vedci.

Znečistené ovzdušie podľa vedcov škodí detským pľúcam, ktoré sa ešte len vyvíjajú. Najnovšie výskumy tiež naznačujú, že môže ovplyvniť aj schopnosť detí učiť sa a dokonca poškodiť ich DNA. Vedci v Barcelone zistili, že znečistený vzduch môže taktiež znížiť schopnosť detí sústrediť sa a spomaliť ich reakcie.

King uvádza, že pre deti by bolo oveľa lepšie do školy chodiť pešo alebo jazdiť na bicykli. "Pre naše zdravie by bolo najlepšie autá opustiť. Keby viac vodičov vedelo, ako môžu svojim deťom ublížiť, myslím si, že by si dvakrát rozmysleli, než by do auta nasadli," povedal. Znečistenie málokto berie vážne.

Súvisiace články