Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vojna medzi farmármi a šelmami. Zomrel posledný z piatich levích mušketierov
Zdielať na

Vojna medzi farmármi a šelmami. Zomrel posledný z piatich levích mušketierov

NAMÍBIA / V Namíbii zomrel posledný z piatich levích bratov, ktorých svet poznal ako "piati mušketieri." Príčina smrti nie je známa, ale objavujú sa informácie o vojne medzi farmármi a šelmami.

Tullamore sa stal slávny vďaka dokumentárnemu filmu National Geographic "Vanishing Kings". Údajne ho zabili vedľa levice a dvoch mláďat.

Tullamora presunuli do oblasti Oknogue po tom, čo jeho troch bratov otrávili poľnohospodári. Nie je jasné, ako zomrel. Experti ale tvrdia, že konflikt medzi ľuďmi, najmä poľnohospodármi, je najväčšou hrozbou pre 150 voľne žijúcich levov v Namíbii.

Podľa výskumníka Flip Standera Tullamore zomrel zrejme nedávno. Práve on nahlásil, že je nezvestný začiatkom apríla.

Troch z piatich bratov údajne zabili v regióne Kuneve 9. augusta minulého roka. Po ich smrti Tullamora previezli vďaka projektu Desert Lion do nového domova v delte rieky Uniab, píše The Daily Mail

Otrava troch bratov prišla po tom, čo ďalší súrodenec zaútočil na stádo kráv. Minister životného prostredia a cestovného ruchu Pohamba Shifeta uviedol, že polícia začala vyšetrovať nezákonné zabíjanie chránenej zveri. "Ministerstvo odsudzuje túto ilegálnu aktivitu otravy levov a zúčastnení budú čeliť zákonu," uviedol.

Levy sú jedinečné zvieratá, ktoré sa prispôsobujú životu v púšti vrstvenou pokožkou, ktorá ich chráni pred extrémnymi teplotami. Majú tiež schopnosť prežiť takmer úplne bez vody.

Projekt "Desert Lion Conservation" sa snaží podporiť mierové vzťahy medzi ľuďmi a levmi v Namíbii. "Lev zabil somára a ľudia reagovali tým, že otrávili leva," uviedli aktivisti na facebooku.

Súvisiace články