Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Sicília nie je len o mafii. Očarí vínom, medom, aj najväčšou európskou aktívnou sopkou
Zdielať na

Sicília nie je len o mafii. Očarí vínom, medom, aj najväčšou európskou aktívnou sopkou

SICÍLIA / Výborné jedlo, podmanivé víno a priam filmová atmosféra. To je Sicília, ktorá je známa najmä z mafiánskych kultových filmov. Sicília však ponúka okrem námetov pre filmárov a dovolenkových rezortov aj množstvo zážitkov vo vnútrozemí. Napríklad výlet na najväčšiu aktívnu sopku v Európe.

Počas horúcej dovolenky sa dá schladiť napríklad výletom na sopku Etna. Lanovka vás vyvezie do výšky 2500 metrov, teda asi 800 metrov pod úplný vrchol. Kto ho chce vidieť, musí sa odviezť kyvadlovým autobusom ešte pár metrov vyššie. O krátery na sopke núdza nie je a mnohé z nich dodnes vzbudzujú rešpekt.

Pri troche šťastia môžu turisti aj dnes sledovať aktivitu sopky vo výške viac ako 3300 metrov. Obyvatelia pod ňou sa sopečných erupcií neboja. "Sa držia tej svojej zeme, milujú to, pretože navyše je veľmi úrodná práve vďaka sopečným erupciám," hovorí turistická sprievodkyňa, Veronika Jánová. 

Práve preto 20 percent talianskej produkcie medu pochádza práve spod Etny. Domáci z neho vyrábajú množstvo ďalších produktov. Priamo pod kráterom ponúkajú aj niečo na zahriatie. Lokálny nápoj, ktorý sa volá Oheň Etny. Názov, ktorý hovorí za všetko. "70% alkoholu. Pomaranč a jahoda," opísala pálenku miestna predavačka.

Aj Sicílčania majú svoje Tatry. V zime sa lyžujú na sopke. Strach pritom ide bokom. Sopka totiž dostatočne včas informuje o svojej aktivite tých, čo ju skúmajú. Evakuácia okolitých dedín či miest už roky nebola potrebná. Naposledy v roku 1991. "Zastavila sa prakticky 200 metrov nad mestom vďaka tomu, že poľavila sopečná aktivita," hovorí Jánová. 

Hovorí sa, že kto neochutnal tunajšie víno, na Sicílii akoby ani nebol. Vďaka mimoriadne úrodnej pôde sa najznámejšie víno produkuje práve pod sopkou Etna. Zemina je vulkanického pôvodu, má jedinečné vlastnosti. Obsahuje množstvo minerálov a výživných látok. Toto vinárstvo vďaka terasovitým viniciam možno považovať za horské. Turisti tak na jednom mieste ocenia nie len víno, či medové špeciality. Počas celého roka je k dispozícii množstvo aktivít, ako treking či lyžovanie.

Súvisiace články