Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
NASA ohlásila historickú misiu. Let do atmosféry Slnka
Zdielať na

NASA ohlásila historickú misiu. Let do atmosféry Slnka

WASHINGTON / S misiou, ktorá sa zapíše do dejín prichádza Americký národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Už v ďalšom roku chce vyslať vôbec po prvé v dejinách sondu k Slnku. Cieľom je skúmanie slnečnej sústavy. Na extrémne podmienky v slnečnej atmosfére sú vraj pripravení.

Projekt, ktorý chcú vedci vesmírnej spoločnosti NASA odštartovať už v lete 2018, bude stáť 1,5 miliardy dolárov. Sonda dostala krycí názov "touch the sun", čo v preklade znamená "dotkni sa slnka". 

Čo ich čaká

Sonda bude musieť vydržať vysoké teploty a bude obsahovať viac zariadení ako kedy mali iné sondy v celej histórii. "Tie materiály musia byť zároveň pevné, odolné, ale aj primerane ľahké," povedal slovenský astrofyzik Roman Nagy. Chrániť ju má uhlíkový štít hrubý dvanásť centimetrov. K Slnku sa priblíži na vzdialenosť sedem miliónov kilometrov, kde ju bude čakať 1370 stupňov Celzia. 

Vedci si od misie a získaných dát sľubujú napríklad vysvetlenie, prečo je teplota slnečnej koróny, teda okolia Slnka, o niekoľko radov vyššia ako na povrchu hviezdy. Tiež chcú prísť na to, čo poháňa slnečný vietor. 

Dráha sondy

Po štarte si to sonda namieri k Venuši, okolo ktorej sedemkrát preletí a potom v decembri 2024 vstúpi na obežnú dráhu Slnka. To, podľa plánu, obletí 24-krát. Sonda Parker Solar Probe nesie meno po americkom astrofyzikovi Eugenovi Parkerovi, ktorý v 50. rokoch správne predpovedal existenciu solárneho vetru. Parker, ktorý stále žije, odkázal, že je týmto gestom veľmi poctený. " Je to prvá misia, ktorá je pomenovaná po ešte žijúcom človeku," dodal Roman Nagy.

Súvisiace články