Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Starosta Florencie bojuje proti obedujúcim turistom netradičným spôsobom
Zdielať na

Starosta Florencie bojuje proti obedujúcim turistom netradičným spôsobom

FLORENCIA / K netradičnému riešeniu problémov s turistami, ktorí obedujú na schodoch florentskej baziliky sv. Kríža, siahol starosta tohto renesančného mesta Dario Nardella. Okolo poludnia schody pokropia vodou z hadice pracovníci mestských služieb, informoval britský denník The Guardian. Starosta chce takto vrátiť okoliu cirkevnej stavby dôstojnosť.

Po bazilike, ktorá je miestom posledného odpočinku mnohých významných Florenťanov, napríklad Michelangela Buonarrotiho a Galilea Galileiho, príde podľa starostu na rad aj kostol sv. Ducha.

"Proti turistom nič nemáme. Vieme, že sú pre mesto veľmi cenní. Je tu ale problém so zachovávaním dekóra," tvrdí starosta. Väčšina turistov patrí medzi slušných ľudí, ale rastie počet tých, ktorí nerešpektujú kultúrne dedičstvo mesta. "Sedia na schodoch, jedia a zanechávajú po sebe odpadky," dodal Nardella. Podľa neho sa to týka predovšetkým návštevníkov, ktorí sú v meste len "na skok," napríklad turistov z výletných lodí.

"Chceme odradiť ľudí, aby na schodoch táborili. Keď sa posadia, budú mokrí. Príšlo nám to ako elegantnejšie riešenie namiesto pokút," uviedol Nardella.

Starosta Florencie, kam ročne príde asi 12 miliónov turistov, bojuje aj so šírením reštaurácií s rýchlymm občerstvením v okolí pamiatok. V januári zaviedol opatrenie nariaďujúce, aby reštaurácie v centre používali typicky florentské alebo toskánske suroviny. Zablokoval taktiež žiadosť spoločnosti McDonald´s o otvorenie pobočky na historickom námestí Puazza del Duomo.

Najčítanejšie správy