Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Británii vyliečili muža z HIV
Zdielať na

V Británii vyliečili muža z HIV

Archívna reportáž

LONDÝN / Britským vedcom sa podaril neobyčajný pokrok v oblasti liečby HIV. Brit, ktorý vyskúšal novú metódu liečby je podľa všetkého vyliečený.

Liečba HIV sa opäť posunula dopredu. V Británii sa možno podarilo vyliečiť vírus HIV, no výskumníci sú zatiaľ opatrní. 

44 ročný Brit podstúpil novú liečbu, ktorá sa zatiaľ ukazuje ako úspešná. Testy ukázali, že vírus HIV, ktorý pred tým v krvi muža našli sa po liečbe už neobjavil. Výskumníci ale hovoria, že je ešte skoro tvrdiť, či lieky naozaj zabrali. S testami budú pokračovať ďalších päť rokov. Liečený muž však podľa nich dosiahol značný posun. 

Brit je jedným z 50 ľudí, ktorí testovali novú metódu. Tá podľa slov výskumníkov spočíva v "nakopnutí a zabití" vírusu. Nová metóda je unikátna v tom, že vysleduje a zabije vírus v každej časti tela, vrátane spiacich buniek, ktorým sa súčasné postupy liečby vyhýbajú. 

"Je to prvý seriózny pokus o úplne vyliečenie HIV," povedal Mark Samuel z Britského národného inštitútu pre výskum zdravia. "Je to veľká výzva, stále je v začiatkoch, ale je to v procese," doplnil.

Nová liečba sa od doterajších odlišuje tým, že sa zameriava aj na spiace bunky. Predstavuje tak novú nádej pre takmer 36,7 miliónov ľudí s vírusom HIV. 

Súvisiace články