Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Klimatizácia v aute môže aj škodiť. Na toto si treba dať pozor
Zdielať na

Klimatizácia v aute môže aj škodiť. Na toto si treba dať pozor

BRATISLAVA / S narastajúcou teplotou zapíname v autách čoraz častejšie klimatizáciu. Odborníci sa zhodnú v jednom. Netreba zabúdať na jej servis, čistotu a, samozrejme, treba ju používať s rozumom.

Typické bláznivé aprílové počasie vystriedalo teplejšie májové, aj s tropickými teplotami. Klimatizácie v autách sa znovu hlásia o slovo. Netreba ju hneď používať naplno. Hlavne, keď je viac ľudí vo vozidle, pretože vám hrozí prechladnutie a bolesti kĺbov. Veľmi dôležitá je údržba a hlavne čistota klimatizácie, pretože sa v nej zdržiavajú rôzne mikróby a roztoče. "Sú to nepríjemné príznaky z prechladnutia alebo podchladenia. Takže jednak dýchacie cesty, to znamená nádcha, kašeľ, sucho v ústach ďalej sa to môže týkať očí," hovorí o možných následkoch používania klimatizácie záchranár Viliam Dobiáš. 

Podľa odborníka netreba zabúdať na to, že výrazné zmeny teploty môžu organizmu poriadne uškodiť. "Všetci to vedia a nikto to nerešpektuje. Nemal by byť väčší rozdiel medzi teplotou vnútri auta a vonkajšou teplotou viac ako 5 - 7 stupňov," radí Dobiáš.  

Zistiť či je klimatizácia v dobrom alebo naopak v zlom stave je pomerne jednoduché. "Sú to dva základné javy, jeden je taký, že ide z fúkarov teplý vzduch alebo je vo vozidle zápach," hovorí automechanik Maroš Mana. Ďalší príznakom, že niečo nie je v poriadku, je, ak sa pod autom so zapnutou klimatizáciu netvorí mláčka s vodou. "Je úplne bežné. že sa upchá odtok na kondenzovanú vodu, tá voda potom stojí v tom priestore vymenníku tepla a tvorba baktérií je veľmi vysoká, lebo je tam systematicky vlhké prostredie," opisuje problém automechanik Mana. 

Suma, za ktorú vám vyčistia klimatizáciu na bežnom aute strednej triedy, je relatívne prijateľná. Začína už zhruba na 30 eurách. 

Súvisiace články