Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Toto ste ešte nevideli. V Brazílii našli viac ako meter vysoký smaragd
Zdielať na

Toto ste ešte nevideli. V Brazílii našli viac ako meter vysoký smaragd

BRAZÍLIA / Obrovský smaragd objavili baníci na severe Brazílie. Drahokam je vysoký viac ako jeden meter a má hmotnosť obdivuhodných 360 kíl. Vyťažili ho ešte v apríli a medzičasom ho stihli aj speňažiť. Znalci ho ocenili na 450 miliónov dolárov. Presnú sumu, ktorú zaň baníci obdržali ani meno nového vlastníka však nezverejnili. Z bezpečnostných dôvodov trval na svojej anonymite.

Baníci v brazílskom štáte Bahia našli smaragd, ktorý meria na výšku 1,3 metra a váži viac ako 272 kilogramov. Ako v utorok oznámil Paulo Santana z brazílskeho Národného úradu pre ťažbu nerastov, drahý kameň našli zamestnanci spoločnosti Bahia Mineral Cooperative približne pred 20 dňami. 

Miliónová hodnota

Smaragd kúpil nemenovaný majiteľ baní z regiónu. Jeho právnik Márcio Jandir pre agentúru AP uviedol, že chce drahokam vystavovať v múzeách a podobných inštitúciách.

Podľa Santanu je spomínaný smaragd druhým najväčším, ktorí v regióne našli. Prvý vyťažili v roku 2001, bol o 20 kilogramov ťažší a ohodnotili ho na vyše 300 miliónov dolárov.

Súvisiace články