Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ultramaratónec Kilian Jornet vystúpil na Mount Everest za 26 hodín
Zdielať na

Ultramaratónec Kilian Jornet vystúpil na Mount Everest za 26 hodín

BRATISLAVA / Kilian Jornet je považovaný za najlepšieho horského ultramaratónca súčasnosti. Svoj projekt vytvoriť časové rekordy pri výstupe a zostupe z najvýznamnejších vrcholov planéty uzavrel počas uplynulého víkendu. Stalo sa to na Mount Evereste.

Výstup na Mount Everest a zbehnutie zo základného tábora bez použitia umelého kyslíka, bez podpory nosičov a fixných lán bol najväčšou výzvou pre Kiliana Jorneta. Po prvý raz sa totiž ocitol v zóne smrti, teda nad 8000 metrov. Snahu o ďalší rekord 29-ročného Španiela sledovali desaťtisíce fanúšikov na celom svete. A aj na Slovensku. Držali mu prsty a stŕpli, a to keď z Mont Everestu prestali chodiť aktuálne informácie.

Potom sa oficiálne potvrdili informácie o tom, že po 26 hodinách vystúpil na vrchol hory a je v poriadku. Zatiaľ nie je známe, či si pridá ďalší rekord. Pripomeňme, že na Mont Blanc vybehol za 4 hodiny a 57 minút, na Mattehorn za necelé tri hodiny.

Katalánec má aj ideálnu postavu na športy, ktorým sa venuje. Meria 171 cm a váži 57 kilogramov. Iba minimálne sa potí a potrebuje minimálnu výbavu. Často nepresahuje dva kilogramy.

Súvisiace články