Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Darovali škole starý klavír. O ukrytom polmiliónovom poklade netušili
Zdielať na

Darovali škole starý klavír. O ukrytom polmiliónovom poklade netušili

SHROPSHIRE / V starom klavíri objavili najväčšiu zbierku zlatých mincí v histórii. Vyhlásili ju za poklad, čo znamená, že majiteľ klavíra a nálezca si jeho hodnotu rozdelia. Ide pritom o obrovskú sumu.

Starší manželský pár daroval starý klavír miestnej škole, píše v článku denník Daily Mail. Jej vedenie si na jeho spojazdnenie najalo ladiča. Keď 31-ročný Martin Backhorse prišiel a pustil sa do práce, prezrel dôkladne drevený historický kus a pod doskou klávesov našiel úhľadne schovaných sedem mešcov. Najprv si myslel, že sú to balíčky proti moliam. Potom uvidel kopu zlatých mincí. Dokopy 913 kusov z rokov medzi 1847 a 1915 mali v tej dobe hodnotu zhruba 773 britských libier. Dnes je ich cena polmiliardy libier, v prepočte takmer 600 000 eur.

Podľa nariadenia o pokladoch z roku 1996, osoba, ktorá poklad nájde, si rozdelí jeho hodnotu s majiteľom. V tomto prípade sa teda podelia ladič klavírov a škola. Paradoxné je, že Meg a Graham Hemmingsovci, ktorí klavír škole darovali, neuvidia ani cent. Klavír kúpili pred vyše 30 rokmi pre svoje deti. Keď sa odsťahovali, na klavír už nikto nehrával a tak sa ho rozhodli darovať. Necítia však žiadny hnev, peniaze z nálezu škole úprimne doprajú.

Britské múzeum, kam mince po náleze putovali, vyhlásilo, že ich kontaktovalo už viac ako 40 ľudí. Tí tvrdili, že mince by mali náležať im. Nikto z nich však nebol schopný poskytnúť dostatok dôkazov, že zlato je majetkom práve ich rodiny.

Mince tvorí 91,7 percent čistého zlata, väčšina z nich je obdobia vlády kráľovnej Viktórie. Ich pôvodný majiteľ ich do klavíru ukryl zrejme počas prvej svetovej vojny.

Súvisiace články