Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rady, ktoré vám môžu zachrániť život, ak sa dostanete do hromadnej nehody
Zdielať na

Rady, ktoré vám môžu zachrániť život, ak sa dostanete do hromadnej nehody

BRATISLAVA/POPRAD / Hromadná dopravná nehoda môže byť zdrojom nepríjemností aj pre vodičov čakajúcich v kolóne. Viete čo robiť v prípade, že sa v takejto kolóne ocitnete?

Hromadná dopravná nehoda môže ľahko skomplikovať deň nielen jej aktérom, ale aj vodičom, ktorí sa ocitnú v zápche. Viete ako sa správať v kolóne áut?

Keď sa ocitnete v zápche, myslite na to, že vaše auto môže blokovať záchranárov. Nezastavujte preto v odstavnom pruhu, ktorý záchranári väčšinou využívajú.

Dôležité je tiež dodržiavať bezpečnú vzdialenosť a rýchlosť. Mali by ste mať zapnuté výstražné svetlá a v prípade, že stojíte na konci kolóny je dobré mať zapnutú aj zadnú hmlovku.

Dopravný analytik Maroš Palesch odporúča mať reflexnú vestu pre všetkých členov posádky a deky, najmä ak veziete deti: "Náš zákon hovorí, že stačí jedna reflexná vesta, ale ja odporúčam pre všetkých členov posádky, keby bolo treba odísť z auta." Okrem toho môže reflexná vesta poslúžiť aj na zviditeľnenie auta, keď ju priviažete o anténu.

Jedno zo základných pravidiel každého vodiča by malo byť aj predvídanie. "Treba byť pripravený. Natankované auto v perfektnom stave, pitný režim nielen pre seba. Minimálne pollitra vody alebo minerálky na hlavu," odporúča Palesch.

V prípade, že sa týchto rád budete držať, prispejete k tomu, aby ste sa z kolóny dostali čo najrýchlejšie. Najdlhšia kolóna zapísaná aj v Guinessovej knihe rekordov mala totiž 176 kilometrov a dostať sa z nej, muselo poriadne trvať.

Najväčšia hromadná nehoda na Slovensku sa stala pred 11 rokmi na diaľnici medzi Bratislavou a Sencom. Zrazilo sa 60 áut a 20 ľudí bolo zranených.

Súvisiace články