Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Do vesmíru sa chystá ruský Terminátor, už vie aj strieľať
Zdielať na

Do vesmíru sa chystá ruský Terminátor, už vie aj strieľať

Archívne video

MOSKVA / Rusko, ktoré plánuje v roku 2021 vyslať do vesmíru robota podobného človeku, v rámci prípravy naučilo vesmírneho robota Fjodora strieľať do terčov oboma rukami. Úspechom sa pochválil na sociálnych sieťach vicepremiér Dmitrij Rogozin, ktorý má okrem vesmírneho programu na starosti tiež ruský zbrojný priemysel.

"Robot tentokrát súťažil so streleckým inštruktorom, pričom pálil do rôznych terčov oboma rukami," napísal vicepremiér, bez toho, aby prezradil výsledok zápolenia. Streľba má podľa neho poslúžiť k rozpracovaniu jemnej motoriky.

Na internete vyvolala informácia záplavu komentárov, siahajúcich od návrhu, že takýto chlapík by mal zastupovať Rusko v Bezpečnostnej rade OSN, až po poznámku, že na obsluhu ruského Terminátora bude treba zohnať sakramentsky dlhý drôt.

Vicepremiér tvrdí, že nejde o vytvorenie nejakého Terminátora, aj keď bojoví roboti predstavujú kľúč k vytvoreniu intelektuálnych strojov vybavených umelou inteligenciou.

Rogozin o vývoji ruského robota informoval vlani v októbri s tým, že dal pokyn zariadenie prispôsobiť k účasti na nadchádzajúcich vesmírnych expedíciách. Robot je podľa neho schopný samostatne voliť optimálne riešenie a niektoré úlohy plniť samostatne. V prípade potreby sa má stať "avatarom", ktorý na vzdialenosť tisícov kilometrov bude presne opakovať počínanie svojho veliteľa, alebo plniť pokyny operátora.

Prvým androidom na obežnej dráhe sa stal v auguste 2013 malý hovoriaci robot Kirobo, ktorého na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) dopravila japonská nákladná loď H-II HTV-4. Kirobo dokázal analyzovať položený dotaz a s pomocou slov vybraných z vlastného slovníka zostaviť odpoveď. "Toto môže vyzerať len ako krôčik, ale pre roboty to bude veľký krok," povedal humanoid novinárom pred odletom.

S robotom Fjodorom sa vlani v októbri stretol patriarcha ruskej pravoslávnej cirkvi Kirill. "Chvíľu na seba mlčky hľadeli, ako Fjodor nečakane natiahol ruku k nebesiam a potom ponúkol hlave cirkvi otvorenú dlaň. Patriarcha, ktorý nič také nečakal, sprvu automaticky natiahol ruku, než sa spamätal," vykreslil server Newsru.com.

Súvisiace články