Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Za nezapnuté pásy hrozí mastná pokuta
Zdielať na

Za nezapnuté pásy hrozí mastná pokuta

BRATISLAVA / Bezpečnostné pásy zachránia ročne tisícky životov. Aj tak sa však nájdu vodiči, prípadne spolujazdci, ktorí tento bezpečnostný prvok ignorujú. Okrem ohrozenia života, vás to v prípade nehody môže stáť veľa peňazí.

V minulon roku policajti zistili až 16 000 prípadov, kedy vodič alebo spolujazdec nemali zapnuté bezpečnostné pásy. Keď nieste pripútaný, tak sa stávate spoluzodpovedným za svoje zranenia a vaše odškodné, na ktoré máte nárok, bude podstatne nižšie. "Dokonca môže nastať aj taká situácia, že poškodený úplne zodpovedá za škodu a vtedy nebude mať nárok absolútne na žiadnu náhradu škody," vysvetľuje právnik Milan Ficek.

V prípade, ak by si vaše zranenie vyžiadalo viac ako 7-dňové liečenie, tak by vinníkovi hrozilo väzenie až na 10 rokov. "Pokiaľ poškodený nemal pás, môže nastať situácia, že vinník dopravnej nehody bude oslobodený práve z tohto dôvodu," pokračuje právnik. Tvrdiť po nehode, že ste boli pripútaný aj keď opak bol pravdou, nemá zmysel. Dopravným policajtom je to jasné na prvý pohľad.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy