Zatiahnuté
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Dievčatko prišlo na svet 13 tisíc metrov nad zemou
Zdielať na

Dievčatko prišlo na svet 13 tisíc metrov nad zemou

TURECKO / Letecká spoločnosť Turkish Airlines si môže pripísať na svoj zoznam ďalšiu službu. Ich let do Afriky mal nečakaný priebeh, keď mladá mamička pocítila pôrodné bolesti. Nebolo inej cesty ako pomôcť bábätku na svet a to vo výške trinásť tisíc metrov nad zemou.

Moderné lietadlo spoločnosti Turkish Airlines letelo v piatok z Guiney do miliónovej metropoli Burkiny Faso v Afrike. Počas letu jedna z pasažierok pocítila miernu nevoľnosť. "Posádka lietadla zaznamenala, že tehotná cestujúca Nafi Diaby má pôrodné bolesti. Letušky okamžite začali s prípravou k pôrodu,"  uvádza v prehlásení turecká letecká spoločnosť.

Dieťa nečakalo na prístatie a za pomoci leteckého personálu sa počas letu narodilo a to v 12 800 metroch nad zemou. Po pristátí matku s dieťaťom  okamžite previezol do najbližšej nemocnice, kde sa o nich postarali. Narodené dievčatko má meno Kadiju, uvádza český portál iDnes.cz. Od leteckej spoločnosti dostalo doživotne zadarmo letenky.

Podľa pravidiel väčšiny leteckých spoločností, na palubu majú povolený vstup tehotné ženy až do 36. týždňa tehotenstva, ale už od 28. týždňa je potrebné od lekára povolenie na cestovanie.

Občianstvo

Podľa zmluvy, ktorú prijala OSN v roku 1961, má dieťa narodené vo vzdušnom priestore, alebo medzinárodných vodách dostať občianstvo krajiny, v ktorej je zaregistrovaný prepravca. Podľa tohto vzoru by malo mať africké dievčatko turecké občianstvo. Tento postup krajiny väčšinou nedodržujú a dovolia, aby dieťa malo občianstvo svojich rodičov. Krajiny uznávajú aj variant, kde dieťa dostane občianstvo krajiny, v ktorej lietadlo alebo loď má cieľovú stanicu.

Súvisiace články