Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Rasťo Striško zo Štokholmu: Pre miestnych sú policajti hrdinovia
Zdielať na

Rasťo Striško zo Štokholmu: Pre miestnych sú policajti hrdinovia

ŠTOKHOLM / Reportér Novín Rasťo Striško spolu s Tomášom Szabóm stále mapujú situáciu po útoku vo švédskom Štokholme. V nedeľu večer bude na mieste, kde narazil kamión do obchodného centra a do ľudí pietna spomienka.

Ulice v okolí nákupného centra sú stále plné ľudí, ktorí na miesto nosia kvety. Kytice dávajú priamo na jedno z policajných áut, ktoré je na mieste odstavené. "Švédska polícia je symbolom statočnosti a hrdinstva, pretože švédski policajti v krátkom čase po útoku zadržali dvoch podozrivých mužov," opisuje dianie v Štokholme reportér Rasťo Striško.

Život sa postupne dostáva do normálnych koľají. Útok je ale stále témou číslo jeden v krajine. Večer sa v meste bude konať veľké pietne zhromaždenie. "Organizátori pietnej spomienky vyzývajú ľudí na sociálnych sieťach aj prostredníctvom letákov, aby sa vyhli transparentom s politickým či nenávistným kontextom," dodáva Striško.

Nové informácie o útočníkovi

Polícia zverejnila nové informácie o útočníkovi. Muž, ktorý v piatok v centre švédskej metropoly Štokholm usmrtil ukradnutým nákladným autom štyroch ľudí, požiadal v roku 2014 vo Švédsku o azyl. Tamojšie úrady jeho žiadosť v júni 2016 zamietli.

Polícia tiež zverejnila národnosti štyroch obetí útoku. Sú nimi dvaja švédski občania, jeden Brit a jeden občan Belgicka.

Podľa polície bol podozrivý útočník sympatizantom extrémistických skupín a švédske úrady žiadali o jeho vyhostenie.

Útočník sa s odcudzeným nákladným autom vrútil v piatok popoludní medzi ľudí pri rušnej pešej zóne v centre švédskej metropoly a následne narazil do priečelia obchodného domu. Zomreli štyri osoby a viac než desať ľudí utrpelo zranenia. Podozrivým útočníkom, ktorého polícia zadržala v piatok niekoľko hodín po čine, je 39-ročný muž pôvodom z Uzbekistanu.

Švédsko má všeobecne nízku kriminalitu a býva zaraďované medzi najbezpečnejšie krajiny sveta. V uplynulých rokoch však prijalo takmer 200.000 migrantov. Podľa spravodajskej stanice BBC sa v tejto škandinávskej krajine nachádza najviac bojovníkov džihádistickej skupiny Islamský štát (IS) na jedného obyvateľa v Európe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy