Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Čína zakázala fúzy a závoje v provincii obývanej moslimami
Zdielať na

Čína zakázala fúzy a závoje v provincii obývanej moslimami

PEKING / Čina zaviedla nové reštrikcie v nepokojnej provincii Sin-ťiang obývanej moslimskými Ujgurmi. Po novom zakázali abnormálne dlhé fúzy a nosenie závojov na verejných miestach. Za problém majú úrady považovať aj odmietanie sledovať štátnu televíziu. Čína opatrenie zdôvodňuje bojom proti islamskému extrémizmu.

Nové zákony schválené poslancami západočínskej provincie zakazujú aj čisto náboženské svadby, neposielanie detí do štátnych škôl a nedodržiavanie pravidiel plánovaného rodičovstva. Podobné obmedzenie platili v Sin-ťianju už predtým, teraz ale za ich prekročenie hrozia právne postihy. 

Organizácie na ochranu ľudských práv upozorňujú, že reštrikcie môžu naopak posilniť sklony k radikalizácii vnútri utláčanej ujgurskej menšiny. Tá si dlhodobo sťažuje na obmedzovanie svojej viery a kultúry a na rozpínavosť čínskeho etnika Chanov. 

Strety medzi Chanmi a Ujgurmi si v Sinňťiangu vyžiadali v posledných rokoch stovky obetí. Čínske úrady z väčšiny násilností obviňujú ujgurských separatistov, ktorých označujú za teroristov. 

Odľahlá ujgurská autonómna oblasť Sin-ťiang je bohatá na ropu a zemný plyn. Peking tvrdí, že do nej investoval milióny a že sa správa ku všetkým etnickým skupinám rovnako. 

Súvisiace články