Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Najslávnejší vedec poletí do vesmíru, ktorý skúma celý život
Zdielať na

Najslávnejší vedec poletí do vesmíru, ktorý skúma celý život

LONDÝN / Jeden z najznámejších a svetovo uznávaných astrofyzikov sa chystá do vesmíru. Stephen Hawking si splní jednu z najvytúženejších mét vo svojom živote. Kozmológ, o ktorom nakrútili film s názvom Teória všetkého, tak prvýkrát uzrie vzdialené miesta, ktoré celý život teoreticky skúmal.

Hawking v pondelkovom rozhovore v programe Good Morning Britain pre stanicu ITV priznal, že o výlete do vesmíru nikdy ani len nesníval. "Keď mi Richard Branson ponúkol miesto na vesmírnej lodi Virgin Galactic, okamžite som súhlasil,“ povedal nadšený vedec.

Dar za zásluhy

Spoločnosť Virgin Galactic, ktorú vlastní britský podnikateľ Branson, plánuje v dohľadnej dobe prevádzkovať komerčné lety turistov do vesmíru.

Branson chcel uskutočniť prvý komerčný let už v roku 2009, ale kvôli množstvu komplikácií ho musel odložiť. Naposledy došlo k havárii prototypu vesmírnej rakety SpaceShipTwo v roku 2014, ktorá si vyžiadala život jedného z dvoch pilotov.

Hawking si už pobyt mimo gravitáciu vyskúšal, ale nie vo vesmíre. Vedec dostal palubný lístok ako dar za zásluhy pre ľudstvo.

Dávali mu dva roky života

Jeho telo je kvôli amyotrofickej laterálnej skleróze totálne ochrnuté a neschopné reči. Vedec je pripútaný na pojazdné kreslo. Hlas stratil pri tracheotómii v roku 1985, ale pomocou počítača dokáže hovoriť vďaka systému, ktorý prevádza do podoby hovoreného slova pohyby jeho tváre. 

Keď mal dvadsaťjeden rokov, lekári mu dávali dva roky života. Navzdory ich predpokladom má dnes už 75 rokov. Pri živote ho podľa slov jeho dcéry drží tvrdohlavosť a nesmierna vôľa. Je schopný využiť všetku energiu na to, aby sa plne sústredil na svoje ciele. 

​Tvrdí o sebe, že má v hlave iba fyziku, astrofyziku, matematiku a kozmológiu. Jeho knihy sa stali bestsellermi. Preslávila ho predovšetkým Stručná história času z roku 1988, v ktorej sa snažil priblížiť zrozumiteľným spôsobom tajomstvo kozmológie. 

Predalo sa viac ako desať miliónov výtlačkov. "Predal som viac kníh o fyzike ako Madonna o sexe," povedal vedec, ktorý je známy svojím zmyslom pre humor.

Súvisiace články