Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Otestujte svoju inteligenciu. Zvládnete testy pre žiakov ZŠ?
Zdielať na

Otestujte svoju inteligenciu. Zvládnete testy pre žiakov ZŠ?

BRATISLAVA / MENSA hľadá nadané deti. Organizuje udalosť Roztoč svoje mozgové závity. Ak máte pocit, že by vaše deti mohli byť nadané, neváhajte a prihláste sa.

MENSA Slovensko je neziskovou medzinárodnou organizáciou, ktorá združuje nadpriemerne inteligentných ľudí. Je súčasťou materskej organizácie MENSA International.

IQ olympiáda je súťaž určená pre žiakov základných škôl a prvého stupňa osemročných gymnázií zameraná na vyhľadávanie intelektovo nadaných detí a je zostavená ako sada logických úloh. Nejedná sa teda o preverovanie vedomostí získaných štúdiom. "Primárnym cieľom IQ olympiády je preverenie schopnosti logicky uvažovať, spoznanie pamäťových schopností žiakov, samostatného vyvodenia logického úsudku či schopnosti rýchleho uvažovania," povedala koordinátorka IQ olympiády Daniela Metesová.

V neposlednom rade umožňuje IQ olympiáda svojim riešiteľom využiť vlastnú kreativitu pri riešení súťažného zadania. S trochou nadsadenia sa dá povedať, že pre ich riešenie je potrebný iba "zdravý rozum“. Nejde teda o vedomostnú súťaž, ale o súťaž rozvíjajúcu predovšetkým schopnosť samostatného logického uvažovania. "Úlohy budú zamerané na priestorovú predstavivosť, vnímanie, logické úlohy, praktickú zručnosť a každý rok pripravujeme aj úlohy pre praktickú inteligenciu," vymenováva Metesová.

Tento rok pripravujeme už 7. ročník súťaže, avšak bude to iba 1. ročník s celoštátnym pokrytím. Záštitu nad súťažou prevzal MŠVVaŠ Peter Plavčan.

​​

Súvisiace články