Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Reportáž z bojovej línie: Iracká armáda zatkla ďalších členov ISIS
Zdielať na

Reportáž z bojovej línie: Iracká armáda zatkla ďalších členov ISIS

MÓSUL / Iracká armáda sa v noci z pondelka na utorok priblížila k historickému centru Mósulu. Stále ho okupujú členovia Islamského štátu. Vojaci oslobodili dôležité vládne budovy aj historické múzeum.

"Nočný postup irackej armády bol veľmi prekvapivý," uviedol spolupracovník TV JOJ, vojnový reportér Radan Šprongl. Armáda očakáva pouličné boje, ťažké zbrane ale v historickom centre použiť nemôže. Sú tam totiž úzke ulice.

Ľudia stále utekajú z časti Mósulu, kde sa bojuje. Deti si už na streľbu zvykli.

Na jednu z mešít v meste dopadli bomby irackej armády, a je úplne zničená. "V tej mešite sa podľa toho, čo mi hovorili vojaci, sa stretávali členovia ISIS a prihovárali sa k svojim členom," opisuje Radan Šprongl.

"Toto bol dom, kde bývali členovia ISIS. Poznáme to podľa znakov a textov, ktoré sú nastriekané na múroch," hovorí vojak irackej armády.

Spolupracovník TV JOJ Radan Šprongl pri nakrúcaní reportáže bol svedkom toho, ako hliadka chytila dvoch členov Islamského štátu. "Ukrývali sa v jednom dome. Oholili si zbrane a odhodili zbrane, aby vyzerali ako civilisti. Armáda poslala najlepších vojakov tam, kde sa títo dvaja mali nachádzať. Chytili ich. Veľa ľudí dosvedčí, že patrili k ISIS," hovorí vojak irackej armády.

Keď vojaci oddychujú alebo sa práve v tej chvíli neútočí, zahrajú si na zničených uliciach napríklad volejbal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy