Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pápež František šokoval: Radšej byť ateistom, ako pokryteckým katolíkom
Zdielať na

Pápež František šokoval: Radšej byť ateistom, ako pokryteckým katolíkom

VATIKÁN / Pápež František už od svojho zvolenia v roku 2013 prekvapuje svet pomerne liberálnymi a empatickými vyhláseniami. Len pár mesiacov po zasadnutí na Petrov stolec sa vyjadril, že ktokoľvek činí dobré skutky, bude spasený, vrátane ateistov. O pár mesiacov prekvapil ďalším vyhlásením, keď povedal, že človek nemusí byť katolíkom, aby mohol ísť do neba. A teraz zašiel ešte ďalej.

Vo včerajšej rannej homílii sa venoval pokryteckému, dvojakému životu, uvádza Vatikánsky rozhlas. Z jeho slov vyplynulo, že nestačí chodiť do kostola a vyhlasovať sa za katolíka, ak sa človek správa nekresťansky. Ako príklad uviedol istého majiteľa firmy, v ktorej ľudia nedostávali výplatu a nemali už čo do úst a tak sa rozhodli štrajkovať. Keď sa pokúsili spojiť so šéfom, aby štrajku zamedzili, zistili, že si počas zimy užíva letnú dovolenku na pláži. Hoci bol katolík, správal sa voči svojim zamestnancom nekresťansky. A to je prípad, keď je lepšie byť ateistom, ak sa správate čestne. Pápež odmietol pokrytecký "dvojaký život", keď povedal: "Dvojaký život vo všetkom: ja som veľký katolík, vždy chodím na omšu, patrím do toho a onoho spoločenstva; avšak môj život nie je kresťanský, neplatím spravodlivú čiastku svojim zamestnancom, vykorisťujem ľudí, robím nečisté obchody, recyklujem peniaze..."

Pápež síce nepovedal, že on tvrdí, že je lepšie byť ateistom ako pokryteckým katolíkom, no z kontextu podobný odkaz vyplynul, keď povedal: "Koľkokrát sme počuli – my všetci, v našej štvrti alebo niekde inde: ,Ak by som mal byť katolík ako tamten, je lepšie byť ateistom’. A toto je pohoršenie. Ničí ťa. Vrhá ťa dole. A toto sa deje každý deň, stačí si zapnúť televízne správy alebo čítať noviny."
Všetkých katolíkov vyzýva na správne konanie, bez pokrytectva, škandálov, neprávostí: ",Prídeš do neba a zaklopeš na bránu so slovami: ,To som ja, Pane!  Áno, nepamätáš sa? Chodieval som do kostola, bol som ti blízko, patril som do toho spoločenstva, robieval som to a to... nepamätáš sa na všetky tie obety, ktoré som vykonal?’ – ,Áno, pamätám sa. Milodary, tie si pamätám: všetky špinavé. Všetky ukradnuté chudobným. Nepoznám ťa’. To bude Ježišova odpoveď tým, ktorí pohoršujú dvojakým životom“.  

Súvisiace články