Polojasno
14°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
Unikátna reštaurácia: Čašníkmi sú ľudia s Downovým syndrómom
Zdielať na

Unikátna reštaurácia: Čašníkmi sú ľudia s Downovým syndrómom

NANTES / Upraviť stôl a obsluhovať hostí je veľmi zložitá, ale ja to milujem, hovorí Antoine Beslot, jeden zo zamestnancov reštaurácie, ktorú pred mesiacom otvorili v Nantes na francúzskom pobreží Atlantiku. Všetkých šesť jej čašníkov trpí Downovým syndrómom. Podobné zariadenia existujú aj inde v Európe, napríklad v Taliansku je ich tucet. Vo Francúzsku ide o premiéru, vďaka širokému ohlasu v médiách a na sociálnych sieťach má ale reštaurácia Flore Lelièvre stále plno.

Pri vstupe do tejto malej reštaurácie s kamennými stenami a novým nábytkom v srdci Nantes si hostia objednávajú. Môžu si vybrať medzi troma predjedlami, dvoma hlavnými jedlami a troma dezertami, ktoré sú na dennom menu. 

Tridsaťpäťročný Antoine, s čiernou zásterou uviazanou okolo pása, odchádza do kuchyne a vracia sa s vodou, chlebom a pohármi na víno. S päticou zákazníkov žartuje. "Je pekné sa smiať, uvoľňuje to," hovorí. 

Vďaka úradu zaisťujúcemu prácu postihnutým osobám ESAT má už niekoľko skúseností. Jeho nové zamestnanie v reštaurácii Le Reflet je podľa neho síce náročné, ale všetko sa preňho zmenilo. Antoine a ďalších päť postihnutých Downovým syndrómom, ktorí nikdy v takomto zariadení nepracovali, sa základy novej práce naučili na mesačnom kurze. "Niektoré úkony museli opakovať stokrát alebo dvestokrát, od čistenia zeleniny po úpravu stolov," hovorí ich vedúci Thomas Boulissiére. Pokrok zverencov ho ale teší. 

V reštaurácii s 36 miestami a v kuchyni všetko osobám s Downovým syndrómom prispôsobili. Taniere majú ergonomický tvar, aby boli stabilnejšie, objednávanie je zjednodušené, pretože nie všetci čašníci vedia čítať a písať, a jedálny lístok je obmedzený. Majú tam miestnosť určenú na odpočinok a ich pracovný týždeň trvá len 24 hodín, uvádza 26-ročná Flore Lelièvre, ktorá stála pri zrode projektu. 

Spojiť hendikepovaných s normálnymi ľuďmi

Bývalá študentka architektúry, ktorej brat tiež trpí Downovým syndrómom, dostala pred koncom štúdia nápad, ako týmto ľuďom sprostredkovať kontakt so spoločnosťou, prekonať predsudky a ukázať, že títo ľudia môžu pracovať a môžu byť tiež prínosom. Počas niekoľkých mesiacov získala od investorov a darcov vyše 400 000 eur a jej sen o zvláštnej reštaurácii sa stal skutočnosťou. 

V kuchyni dáva šéfkuchárka Farida Blondel svojim pomocníkom pokyny. "Choďte si umyť ruky," je jeden z pokynov. Priznáva, že sa v styku s postihnutými stala trpezlivejšou a viac ich počúva. "Povzbudzujem ich, upokojujem, chválim ich a oni mi zase dodávajú pozitívnu energiu svojou pozornosťou. A keď som vystrašená, utešujú ma," hovorí šéfkuchárka. 

Dvadsaťpäťročná Caroline Chollet sa zveruje, že je medzi stolmi niekedy stratená a treba chodiť veľmi rýchlo. "Ale zlepšujem sa," vyhlasuje. "Je to pre mňa skvelé. matka ma veľmi povzbudzovala, aby som išla pracovať do normálneho prostredia, myslím, že je to pre mňa šanca," hovorí mladá žena, ktorá na obed obsluhuje a umýva riady. 

Reštaurácia Le Reflet je otvorená každý týždeň štyrikrát na obed a trikrát večer a až do jari hlási plno. Jej cieľom je zmeniť postoj k hendikepovaným ľuďom, hovorí Flore Lelièvre, ktorá chce založiť podobné podniky aj na iných miestach Francúzska. 

Zdielať na

Súvisiace články