Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Alexandrovci vystúpili po prvý raz od leteckej tragédie, prídu aj na Slovensko
Zdielať na

Alexandrovci vystúpili po prvý raz od leteckej tragédie, prídu aj na Slovensko

MOSKVA / Ruský armádny súbor Alexandrovci vystúpil po prvý raz od decembrovej leteckej tragédie, pri ktorej zahynulo jeho 64 členov a členiek. Koncert legendárnej formácie sa konal vo štvrtok v Ústrednom akademickom divadle Ruskej armády v Moskve.

Členovia zoskupenia sa tradične objavili vo vojenských uniformách aj v ľudových krojoch a predstavili sa publiku pozostávajúcemu najmä z armádnych činiteľov. "Alexandrovci podporujú a inšpirujú ľudí v ťažkých, krízových časoch, a dnes sami potrebujú našu pomoc. Tí, ktorí zomreli pri leteckom nešťastí, sú s nami," vyhlásil pred štvrtkovým vystúpením námestník ruského ministra obrany Nikolaj Pankov.

Alexandrovci prišli o svojich členov a členky vlani 25. decembra, keď sa lietadlo ruského ministerstva obrany typu Tu-154 smerujúce zo Soči do sýrskej Lázikíje krátko po štarte zrútilo do Čierneho mora. Z 92 osôb na palube vrátane posádky neprežil nikto. Súbor mal predviesť kultúrny program pre ruských vojakov na leteckej základni Humajmím.

Zoskupenie Alexandrovci vzniklo ako oficiálny spevácky zbor Červenej armády v roku 1928 a je pomenované po svojom zakladateľovi Alexandrovi Alexandrovovi. Formálny názov tohto telesa je od roku 1998 Akademický súbor piesne a tanca ruskej armády nesúci meno A. V. Alexandrova. Formácia má od 24. mája do 3. júna na Slovensku naplánovaných 10 koncertov, a to konkrétne v Žiline, Trenčíne, Prievidzi, dvakrát v Bratislave, Košiciach, Poprade, Brezne, Banskej Bystrici a v Nitre. 

Pozrite si archívnu reportáž TV JOJ.

Súvisiace články