Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Oslavy nového roka vrcholia. TAKTO Číňania vítajú kohúta
Zdielať na

Oslavy nového roka vrcholia. TAKTO Číňania vítajú kohúta

PEKING / Svetelná hra všetkých možných farieb a odtieňov. V Číne vrcholí najdôležitejšia fáza osláv nového roka. Dvojtýždňové obdobie sa pomaly končí a jeden a pol miliardová krajina víta jar a rok v znamení kohúta.

Pomaly ale isto sa v krajine pripravujú na záverečný sviatok, ktorý je aj oficiálnym záverečným dňom osláv. V kalendári sa nevyskytol náhodou - ide o prvú novoročnú noc v splne.

Jediná príležitosť byť s rodinou

Na mnohých miestach deti so súmrakom chodia do chrámu a lúštia hádanky napísané na farebných papierikoch. V ten deň sa konzumujú aj guličky zo sladkej ryže sparenej v polievke. 

Oslavy nového roka začali v sobotu 28. januára. Hlasné petardy a ostatná zábavná pyrotechnika mali odplašiť zlých duchov. Na sviatky sa domov vracaju robotníci, ktorí pracujú v zahraničí, študenti a ďalší ľudia, aby oslávili nový rok s rodinami. Pre mnohých je to jediná príležitosť za rok, kedy môžu vidieť svojich blízkych.

V posledných rokoch ale Peking a ďalšie veľké mestá sužuje v zimných mesiacoch smog. Nedávny prieskum ukázal, že viac než 80 percent obyvateľov je proti ohňostrojom. Mnohí pritom uviedli ako dôvod starosť o životné prostredie.

Súvisiace články