Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Súrodenci, ktorí majú doma psa, sa medzi sebou ďaleko menej hádajú
Zdielať na

Súrodenci, ktorí majú doma psa, sa medzi sebou ďaleko menej hádajú

LONDÝN / Podľa štúdie britských vedcov majú deti lepšie vzťahy so štvornohými miláčikmi než so svojimi súrodencami. V rodinách s domácimi miláčikmi sa deti zďaleka toľko nehádali ako v rodinách bez zvierat.

Výskumníci študovali skoro osemdesiat dvanásťročných detí s miláčikmi a porovnávali ich s rovnakým počtom detí, ktoré doma žiadne zviera nemali. Štúdia zistila, že ak súrodenci medzi sebou neustále bojujú, pomôže im z toho pravdepodobne pes. V rodinách, kde mali psa, bolo totiž medzi súrodencami ďaleko menej konfliktov.

Výskum poukazuje na silnejúce presvedčenie, že zvieratá chované v dome môžu mať významný vplyv na rozvoj dieťaťa. Posilňujú ich sociálne zručnosti a zlepšujú psychickú pohodu.

Vedci deti požiadali, aby popísali svoje vzťahy s domácimi miláčikmi a porovnali ich so vzťahmi so súrodencami. Výsledky ukázali, že deti mali pevnejšie väzby so zvieraťom ako s vlastným súrodencom, píše český portál iDnes.cz.

Výskum tvrdí, že hoci máme radi svojich bratov a sestry, vzájomná rivalita, boj o hračky a priazeň rodičov môžu medzi nás klásť prekážky. Zatiaľ čo pes alebo mačka nás milujú bez podmienok. A keď ich milujeme aj my, nemusíme sa obzerať za ničím iným. 

Rolu hrá navyše aj skutočnosť, že zviera nemôže odvrávať a často ani poriadne chápať, čo sa od nich chce. Vo vzťahu k svojmu pánovi je absolútne nekritické. Ukázalo sa, že najväčšia miera súzvuku medzi dieťaťom a zvieraťom nastávala v prípadoch psov. Rozdiel bol v tom, ako vnímali spolužitie so svojím miláčikom chlapci a ako dievčatá. Dievčatá sú k zvieratkám predsa len kritickejšie a ich vzťah nie je tak priamočiary ako u chlapcov. Vedci naznačujú, že dievčatá zrejme komunikujú s miláčikmi trochu iným, komplikovanejším spôsobom.

V závere štúdie vedci konštatujú, že psychická podpora, ktorú zvieratá dávajú svojim nedospelým pánom, sa môže veľmi kladne prejaviť v dospelosti. "Podľa nás výskum ukazuje, že miláčikovia majú pozitívny prínos na ľudské zdravie a súdržnosť ľudí medzi sebou," tvrdí spoluautorka štúdie Nancy Gee.

Súvisiace články