Jasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
VIDEO: Predčasne narodený hrošík bojuje o život
Zdielať na

VIDEO: Predčasne narodený hrošík bojuje o život

CINCINNATI / V zoologickej záhrade v meste Cincinnati v štáte Ohio v USA sa včera narodil hroch obojživelný prvýkrát po 75 rokoch. Malý hrošík však mal prísť na svet až v marci. Váži len trinásť kíl, čo je hlboko pod normálnym priemerom hroších novorodencov, ktorí bežne vážia okolo 35 kíl. Zatiaľ sa zdá, že sa má k svetu, no vyžaduje si intenzívnu 24-hodinovú starostlivosť. Zatiaľ je ešte jeho prežitie otázne.

Malý hrošík je potomkom 17-ročnej hrošice Bibi a jej 35-ročného partnera Henryho. Zaujímavosťou je, že hrošík bol úplne prvým v histórii, ktorého nasnímali ešte v maternici ultrazvukom (foto v galérii). Gravidita hrocha, ktorý môže v dospelosti vážiť až štyri tony, trvá zhruba 8 mesiacov, čo je na také veľké zviera pomerne málo. Pre porovnanie gravidita nosorožcov trvá 15 mesiacov a slonov až 22 mesiacov. 

O malého hrošíka sa aktuálne nepretržite stará tím veterinárov, ktorí ho predovšetkým zásobujú tekutinami a udržujú citlivú hrošiu kožu vlhkú a v teple. Srdce aj pľúca má vyvinuté dobre, istí si nie sú zatiaľ mozgom a svalstvom. Reaguje ale veľmi dobre. Jeho mame pravidelne odoberajú mlieko, ktoré je pre zdravie hrošíka veľmi dôležité. Intenzívnu starostlivosť budú novorodeniatku poskytovať až do chvíle, kým nedosiahne normálnu pôrodnú váhu a nedokáže sa postaviť na nohy. Až potom sa bude môcť opäť stretnúť aj so svojou mamou. 

Zdielať na

Súvisiace články