Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Požiarov pribúda. Tu sú rady, ako sa nestať ich obeťou
Zdielať na

Požiarov pribúda. Tu sú rady, ako sa nestať ich obeťou

SLOVENSKO / Len počas uplynulého víkendu pripravil požiar o strechu nad hlavou viacero rodín. Príčiny boli rôzne a zrejme nikomu vopred nenapadlo, že jeho konanie môže byť riskantné. Hasiči pomenovali najčastejšie príčiny vzniku požiaru, ktoré sú zároveň radou, ako sa im vyhnúť.

Hasiči upozorňujú, že elektroinštaláciu zveriť do rúk odborníkom. A takisto ak cestujete preč na víkend alebo na dovolenku, treba elektrospotrebiče nielen vypnúť, ale aj vytiahnuť zo zásuviek. Ak by totiž nastal skrat a ističe by to nevydržali, mohlo by dôjsť k požiaru. Alebo ak je na jednu káblovú žilu napojených príliš veľa spotrebičov a zapne sa naraz viacero spotrebičov, napríklad vysávač, práčka, umývačka riadu, fén, vtedy sa kábel veľmi zohreje a ak je poškodená izolácia, môže začať horieť. "Najčastejšími príčinami sú práve elektrický skrat, zvýšený prechodový odpor, prípadne preťaženie danej elektroinštalácie," objasňuje Viktor Moravec z Požiarno-technického a expertízneho ústavu MV SR.

Pokiaľ  vykurujete konvektormi, nesmie sa cez ne prehadzovať oblečenie a už vôbec nie sušiť napríklad mokrý uterák. Počas vykurovacej sezóny si treba dať pozor aj na vykurovacie telesá, dymovody a komíny. V tejto kategórii príčin požiarov je na prvom mieste jednoznačne vyhorenie sadzí v komíne. "Je to spôsobené nedostatočným vyčistením sadzí, prípadne je to možné aj nekvalitným palivom," opisuje hasič svoje skúsenosti. Mokré drevo totiž spôsobuje, že sa v komíne usadzuje veľa sadzí. Pri prekročení určitého množstva môžu sadze začať horieť. Pravidelné čistenie komína je preto mimoriadne dôležité, treba si ho dať skontrolovať pred každou vykurovacou sezónou. A ešte sú tu aj tieto zásady - neprekurovať, neskladovať v ich blízkosti horľavé materiály, nepoužívať na rozkurovaniu horľavé kvapaliny, napríklad benzín, sporáky a pece musia byť umiestnené na nehorľavej podložke, popol vysýpať do nehorľavých nádob, pred odchodom z bytu skontrolovať, či je palivo vyhorené.

Súvisiace články