Skoro jasno
21°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Na poľadovici choďte ako tučniaky, radia pred hroziacimi mrazmi lekári
Zdielať na

Na poľadovici choďte ako tučniaky, radia pred hroziacimi mrazmi lekári

BERLÍN / Európu zasypal sneh, ktorý v nasledujúcich dňoch vystriedajú mrazy. Cestári varujú pred poľadovicou a pozadu nezostávajú ani lekári. Nemeckí úrazoví chirurgovia odkázali ľuďom, aby na poľadovici chodili ako tučniaky, vyhnú sa tak zraneniam.

Radu zverejnili na webových stránkach Nemeckého združenia ortopédov a úrazových chirurgov. Tvrdia, že chôdza na ľade po vzore polárnych operencov je najefektívnejším a najbezpečnejším spôsobom pohybu. Človek je mierne predklonený a ťažisko má na prednej nohe.

Pri normálnej chôdzi majú ľudia rozloženú váhu rovnomerne na obe nohy, čo podľa lekárov zvyšuje pravdepodobnosť pádu a úrazu. Na webových stránkach združenia sa objavila aj ilustrácia, ktorá ukazuje, ako takýto pohyb v štýle tučniakov vyzerá.

Sneženie ustúpi, udrú však silné mrazy

Husté sneženie, silný vietor a snehové záveje dnes potrápili takmer celé Slovensko. Vysvetľuje meterológ, Peter Jurčovič: "Tlaková níž je nositeľom zlého počasia a keď sa to spojí s prílevom arktického vzduchu a s prechodom poveternostného frontu tak máme to najhoršie počasie, ktoré môže byť." Doprava skolabovala pre počasie v Svrčinovci, skrížené kamióny skomplikovali situáciu takmer v celom kysuckom regióne.

Vysoké Tatry mali dve tváre. V Tatranskej Lomnici bolo príjemné počasie, čím vyššie sa išlo, tým bola situácia dramatickejšia. Fúkal nepríjemný vietor a intenzívne snežilo. 

Podobne to vyzeralo aj v obci Hradište a v Partizánskom, tiež tu zaznamenali skrížené kamióny. Mnohí vodiči strávili v kolónach niekoľko hodín. Veľa snehu bolo nielen na horských priechodoch, ale aj na hlavných ťahoch.

Predpoveď podľa meteorológa nie je ružová: "Najhoršie to bude v piatok ráno a ešte horšie v sobotu ráno. Najhoršie počasie Orava, Liptov, ale v sobotu ráno zas na Spiši a Zamagurí. Táto oblasť môže mať mrazy po mínus 25 stupňov."

Súvisiace články