Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na Orave husto sneží, pod Tatrami silno fúka
Zdielať na

Na Orave husto sneží, pod Tatrami silno fúka

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ, POPRAD / Vodiči na cestách na Orave a Liptove musia zvýšiť opatrnosť, na viacerých úsekoch husto sneží a fúka silný vietor. Všetky hlavné cestné ťahy sú zjazdné, prevažne s kašovitou pokrývkou snehu. V teréne majú cestári všetky dostupné mechanizmy.

Cestári v spolupráci s pracovníkmi Železníc Slovenskej republiky dokončujú práce pri Párnici, kde v stredu opakovane spadla snehová lavína na železničnú trať a cestu, spresnil Rudolf Maga zo Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja – závod Orava.

Podľa službukonajúceho dispečera liptovského závodu SC ŽSK sú cesty v ich správe nasolené a vysypané štrkom. Plne zjazdné sú aj horské priechody Huty a Čertovica.

Výstraha druhého stupňa

Pre celé regióny Oravy a Liptova vyhlásil SHMÚ meteorologickú výstrahu druhého stupňa. Na celom území očakávajú silný vietor, ktorý môže miestami dosahovať rýchlosť 115 km/h, vo vyšších polohách až 130 km/h. V súvislosti s tým by mali vodiči počítať aj s tvorbou snehových jazykov a závejov.

Pozor v okolí Tatier

Na základe aktuálnych poveternostných podmienok a možnosti strediska údržby ciest zabezpečovať zjazdnosť ciest popoludní zrušili v Popradskom i Kežmarskom okrese prvý situačný stupeň. Ten vyhlásila Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja v stredu 4. januára o 11:00 v dôsledku silného vetra a tvorby snehových jazykov.

Ako ďalej informoval riaditeľ správy pre oblasť Popradu Marián Barilla, situácia na cestách sa postupne upokojuje. „Intenzívne sneženie v priebehu noci ustávalo a v týchto hodinách sneží už len na niektorých lokalitách. Intenzita vetra sa na väčšine územia zmiernila, ale na viacerých miestach je vietor aj naďalej intenzívny, a tak tam dochádza k zafúkavaniu a tvorbe snehových závejov,“ opísal situáciu na cestách.

„Okrem udržiavania zafúkavaných úsekov ciest sa v týchto hodinách snažíme čo najviac dočistiť cesty, pretože majú prísť mrazy a nechceme, aby nám zvyšky snehu zamrzli na vozovkách a vytvorili zľadovatené koľaje,“ informoval Barilla.

Výnimkou je cesta III/3061 Štrba – Šuňava

Podľa jeho slov sú všetky cesty v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča zjazdné, výnimku predstavuje cesta III/3061 Štrba – Šuňava. „Tá je aj naďalej uzatvorená z dôvodu zafúkavania a tvorby snehových závejov. Keď sa zníži intenzita vetra, nasadíme na jej sprejazdnenie snehovú frézu,“ dodal.

V okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča bolo počas 24 hodín vo výkone nasadených 22 sypačov. „Prepluhovali sme 3 907 kilometrov ciest, posypali sme 1 390 kilometrov ciest chemickým posypovým materiálom, teda soľou, a 912 kilometrov inertným materiálom, kamenivom,“ uviedol riaditeľ správy pre oblasť Popradu.

Súvisiace články