Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Žiline našli spôsob, ako dostať vraky nepojazdných áut z parkovísk
Zdielať na

V Žiline našli spôsob, ako dostať vraky nepojazdných áut z parkovísk

ŽILINA / Podľa zákona je odpadom aj staré vozidlo, ktoré znečisťuje životné prostredie alebo narúša estetický vzhľad v danej lokalite. V Žiline s takýmito narušiteľmi bojujú. Mesto teraz našlo spôsob, ako dostať vraky často nepojazdných vozidiel z parkovísk.

Aj keď majú evidenčné čísla sú staré a nikto ich častokrát nepoužíva. No najväčším problémom je, že zaberajú parkovacie miesta. Žltý Fiat stál bez pohnutia na sídlisku Solinky roky. Majiteľa auta mestskí policajti vyzývali, aby si ho odpratal. Nestalo sa, a tak auto skončí na vrakovisku v Považskej Bystrici. "Namaľovali nám čiary, auto blokovalo dve parkovacie miesta, tak sme radi, že už konečne bude preč," vyjadrovali sa miestni. "Mesto Žilina prostredníctvom mestskej polície monitoruje takéto vozidlá, ktoré nespĺňajú požiadavky a nemajú platnú technickú a emisnú kontrolu niekoľko mesiacov až rokov," uviedla hovorkyňa mesta Barbora Zigová.

Vlastníka auta najskôr upozornia, aby si ho z parkoviska odtiahol. Urobia to písomne a na vodičove okno nalepia aj nálepku s upozornením. "Na základe tejto výzvy nám plynie lehota 60 dní, kde majiteľ si môže auto odstrániť. Pokiaľ tak neurobí, auto odtiahneme na vrakovisko do Považskej Bystrice," vysvetlila Janka Tabačková, referentka odpadového hospodárstva MsÚ Žilina. Následne majiteľovi opätovne pošlú výzvu, ešte stále má 30 dní na to, aby si svoje auto vyzdvihol, ak tak neurobí vec preberá okresný úrad. "Určí, či ide o staré vozidlo, ak áno, ide na zošrotovanie a majiteľ zaplatí odťah 120 eur," dodala Tabačková. Firma si následne vymáha aj náklady za státie. Pre vlastníka je to opäť o čosi nákladnejšie.

Na sídliskách je parkovacích miest málo, vraky kazia celkový estetický dojem a sú záťažou pre životné prostredie. Mesto Žilina poslalo len od augusta majiteľom vozidiel 91 výziev a to na 115 vrakov. "Z toho už 37 vozidiel si majitelia odpratali sami. Tieto výzvy majú význam, sú účinné, lebo vidíme, že tie vraky z parkovísk miznú," dodala Tabačková.

Súvisiace články