Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Mužovi prišla správa, že jeho účet je zablokovaný. Myslel si, že ide o banku, no následne prišiel o tisícky eur
Zdielať na

Mužovi prišla správa, že jeho účet je zablokovaný. Myslel si, že ide o banku, no následne prišiel o tisícky eur

SNINA/HUMENNÉ / "Váš účet bol zablokovaný." Takúto správu dostal 26-ročný Sninčan. V presvedčení, že ide o oznam z banky, zaslal všetky svoje heslá aj údaje. Zrejme ani netreba ďalej hovoriť, ako to dopadlo. O tisícky eur prišiel aj ďalší muž z Humenného.

26-ročnému mužovi prišla večer SMSka s textom, že jeho účet je zablokovaný. Myslel si, že mu to poslali z banky, a tak zaslal všetky svoje prístupové heslá aj údaje. "Nasledujúci deň Sninčan telefonicky kontaktoval svoju banku, kde sa dozvedel, že jeho účet je úplne v poriadku, ale že boli z neho zrealizované platby v celkovej výške 3 900 eur," uviedla hovorkyňa KR PZ v Prešove, Jana Ligdayová.

Humenský vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu neoprávnené vyrobenie a používanie platobného prostriedku, spáchaného v súbehu s trestným činom podvod. Banky pritom stále klientov upozorňujú, že na takéto správy reagovať netreba. "Banka nikdy od svojich klientov nežiada poskytnutie prístupových kódov do elektronického bankovníctva, alebo poskytnutie údajov o platobnej karte prostredníctvom správ," vyjadrila sa Sylvia Ďatelinková z Inštitútu ARS SBA. Ak sa už klient stane obeťou podvodníkov, s trestným oznámením by nemal váhať. "Pokiaľ ste sa stali obeťou podvodníkov, bezodkladne o tom upovedomte vašu banku, zablokujte platobnú kartu alebo deaktivujte prístupové práva do elektronického bankovníctva," dodala Ďatelinková.

Trestným činom podvodu bol poškodený aj 35-ročný Humenčan

"Doposiaľ neznámy páchateľ pod zámienkou zúročenia, vylákal od muža pôžičku vo forme finančnej hotovosti vo výške 4 000 eur," dodala Ligdayová. Súčasťou ich ústnej dohody bolo to, že zapožičané peniaze spolu s úrokmi budú vrátené do polroka, no k vráteniu hotovosti a ani k vyplateniu úrokov doposiaľ nedošlo. "Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Humennom, vedie trestné stíhanie vo veci trestného činu podvodu," uviedla Ligdayová. Na podvody vo virtuálnom svete upozorňuje polícia pravidelne a majú stúpajúci trend, hoci takmer každý si povie, že sa mu to stať nemôže.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy